Gran- och lingonsnaps
Gran- och lingonsnaps Foto: Holger Edström

Snabba snapsar och julmumma

Tre snabba sista-minuten-recept för ett godare julbord.

JULSNAPS MED PEPPARROT (1 sats)

En snabbgjord snaps som passar till julbordet.

Ingredienser

0,2 st pepparrot, 1 cm

3 dl brännvin special

0,5 tsk honung

Tillagning

1. Skala pepparroten och lägg hela biten i brännvinet. Häll i honungen.

2. Låt pepparroten ligga i 6-7 timmar, ta sedan upp den och släng den.

3. Häll upp på fin flaska.

SAFFRANSSNAPS (7 dl) 

Den gyllengula snapsen är smaksatt med citron, apelsin och saffran.

Den serveras väl kyld och passar även utmärkt som drink.

Ingredienser

70 cl brännvin special, flaska

1 st citron

1 st apelsin

1 g saffran, 2 paket

Tillagning

1. Häll brännvinet i en stor flaska eller burk med lock.

2. Tvätta frukterna väl. Skala dem tunt med potatisskalare så skalet inte kommer med. Lägg skalen samt saffran i spriten och låt det stå över natten.

3. Sila spriten genom ett kaffefilter och häll den i en flaska. Låt snapsen stå kallt tills den ska serveras.

JULMUMMA (6 glas) 

En god skummande mumma hör julen till. Den här har god sötma, men den som vill göra den mindre söt kan ta öl istället för svagdricka.

Ingredienser

1 dl gin

1 dl madeira

66 cl porter

66 cl svagdricka

Tillagning

Blanda gin och madeira och häll på porter och svagdricka vid serveringen.

Recept från Allt Om Mat.

Foto: Holger Edström

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!