Smaka på Sverige i sommar

Sommar-Sverige är fullt av upplevelser - och smaker. Sveriges småskaliga producenter har mer och mer öppnat upp och vill nå ut med sina produkter direkt till oss konsumenter. Nu är det bättre än någonsin att göra en smakresa i Sverige.

Vi på alltommat.se följde med på en matresa ut till Stockholms skärgård där det händer mycket just nu på producentsidan. Ett nytt pilotprojekt "Smaka på Sverige" har startat och syftet där är att leta reda på producenter som kan kopplas ihop med krögare och försäljare i närheten. På Gällnö odlas det till exempel sparris på marker som legat i träda länge.

- Det har inte odlats här på 60 år, säger Anders Rörby som för två år sedan planterade 8000 sparrisplantor på marken på Gällnö och som väntar sig en skörd på 1,2 ton inom några år.

- Är det varmt växer sparris med en centimeter i timmen och sparris får helst bara vara mellan 22-24 centimeter vid skörd. Så det blir lite bråttom soliga dagar, berättar Anders. Hans sparris finns i lantboden på Svartsö några öar därifrån. Den går också att prenumerera på för den som verkligen gillar färsk sparris.

På en annan ö i närheten är det istället lammkorv, kött och ägg som finns att få tag på. Det är arrendatorerna Lill och Per Schierman som brukar marken där för att bibehålla den typiska naturen i skärgården.

- Vårt främsta syfte här är att djuren ska beta av och hålla rent på öarna, hålla landskapet öppet, säger Lill, som bor på Hjälmö men har sina djur på ett 10-tal öar runt om. Varje år lämnar de in lammen till slakt, i år blev det 110 lamm.

- Vi använder ett slakteri här i skärgården, Ö-slakt. Transporten dit stressar inte djuren alls, berättar Lill som också menar att den kost djuren får, naturliga örter och gräs, leder till att köttet får en helt annan kvalitet.

- Det är mindre fett på vårt kött och mer smak, säger hon.

Lammkött kan du köpa i deras egen lantbod, där också deras ägg säljs. Annars serveras också deras lammkött på ett antal krogar, bland annat skärgårdskrogen i Finnhamn, några öar bort.

För mer information om smakupplevelser och tips på resor vänd dig till:

Visit skärgården

Skärgårdsstiftelsen

http://www.waxholmsbolaget.se/ - för tidtabeller

Utflyktstips

Två andra landskap att upptäcka i Sverige

Dalarna - rikt på svenska smaker

I det här landskapet finns många småproducenter som säljer sina produkter på torg och från gårdar. Sedan finns andra större tillverkare som också kan vara kul att besöka, såsom Leksandsbröd och Oppigårds bryggeri. Eller varför inte ta en tur i skogen och plocka bär.

Tips på restauranger är:

Victor på Dala-Husby

Jörgen på Höjden på Lerdalshöjden i Rättvik

Dala-Floda värdshus

Andra tips på producenter är:

Olle Bengtsson som till verkar Lissellas Senap i Hedemora

Pyramidbageriet

Dalahäst choklad

Chokladverkstan

Gustafskorv

Vikabröd

Sahlins struts

Grangärde musteri

Skåne - en matmecka för turister

Skåne är bra på att marknadsföra sina upplevelser. Det går lätt att hitta information på nätet och att boka bord på restauranger. Österlen har också ofta egna sajter med information om det området. Skånska delikatesser är spettekaka bland annat.

En hel sida om matställen på Österlen

Mer som Österlens gårdsbutiker

Tre tips på restauranger:

Branteviks bykrog

Olof Viktors i Glimmingebro

Salt&brygga

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!