<p>En vanlig r&auml;tt fr&aring;n ett skolk&ouml;k i USA &auml;r n&aring;got som f&ouml;rst &auml;r fryst och som friteras varmt, som h&auml;r chicken nuggets. </p>

En vanlig rätt från ett skolkök i USA är något som först är fryst och som friteras varmt, som här chicken nuggets.

Foto: Jupiter

Skolköken får hjälp från gräsrötterna

I USA höjs nu rösterna för en bättre skolmat.

Det är inte bara i Sverige vi vill förbättra maten i skolorna. Nu har även USA börjat göra vissa förändringar. I dag är det relativt ovanligt med tillagad mat i de amerikanska skolorna, istället har de så kallade uppvärmningskök, något som blir allt vanligare även i Sverige.

Jobbar på gräsrotsnivå

Statliga skolorna i USA har dåligt med pengar. Med små medel på runt 2,5 dollar per måltid ska de få det att gå runt. En organisation i New York; Wellness i the Schools (WITS), har bestämt sig för att hjälpa till. Utan kostnad anordnar organisationen kurser för bespisningspersonalen. Deras mål är att förbättra innehållet i maten men även jobba med miljön i matsalen. Det kan handla om att sänka ljudnivån eller att se till att det kommer färg på väggarna. De kämpar också för att ta bort sötad mjölk, minska på mängden fryst mat och att man återvinner mer. De vill också främja det lokala nätverket av producenter. 

Vill förbättra för barnen

Nancy Easton, som ligger bakom WITS hämtade inspiration från organisationen Teach for America, som i sitt program Cook for America skickar in nyutexaminerade kockar till skolköken. Där kan de göra allt från att hacka sallad, något som inte görs av den ordinarie personalen, till att diska. 

- Gör vi inget nu, kommer vi att få betala för det på så många nivåer senare, säger Nancy Easton till New York Times.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!