Sinnenas fest

Hittills har julen varit en dröm och en förhoppning, men precis nu är det dags att förverkliga den. Värma glöggen, koka knäcken, handla julskinkan.

Men förutom själva maten är det några saker som måste till för att det ska bli riktigt bra: nämligen fokus på här och nu, och förmågan att njuta av det som sinnena bjuder på.

 Själv har jag misslyckats massor av gånger. Gått och drömt om underbara december men upptäckt – när jag väl är där – att det inte finns någon tid att landa i de julprojekt jag så gärna velat genomföra. Julmarknaderna. Matlagningen. Adventsminglet. Så i år har jag bestämt mig. Jag ska använda den här tidningen som planeringskalender och välja minst tre saker som verkligen ska bli av. Rita in dem i almanackan, ägna en stund av helgen till att planera dem, och sedan ge mig hän när det är dags för själva genomförandet.

I år blir glöggfesten en julbrunch i stället (se sid 32). Det tar lite tid att förbereda men ger mycket tillbaka när man själv får tid med gästerna. I stället för köpta klappar ska jag göra julgodis (sid 85) och småkakor (sid 90) tillsammans med familjen. Äta upp hälften direkt och lägga hälften i små paket. Och så ska jag baka saftigt och mjukt saffransbröd (se sid 93). Njuta av att få jobba med händerna i degen, andas in den speciella doften, se de nygräddade bullarna när plåten tas ur ugnen och sedan få känna smaken av den första tuggan varmt saffransbröd. Verkligen njuta av sinnenas fest!

Red. anm. Sidhänvisningar gällernr 20, 2010.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!