Foto: Holger Edström + respektive producent.

Sillbuffé kräver ölbuffé

Sill i påsk är lika självklart som... påskafton? Oftast serverar man ju flera sorters sill och varför då inte servera flera sorters öl.Citronsill, lingonsill,
dillsill, kryddsill... ja, listan kan göras lång med sillar som ska passa bra ihop med det som du dricker. Variationen är stor men gemensamt är att det alltid finns väl valda doser av sötma och sälta som drycken ska passa till.Precis som du
bjuder på olika sillar så kan du bjuda på olika öl - gästerna kanske har olika smak eller så kan smaka på olika öl för att se vilken som blir den perfekta sill- och ölkombon.

För den traditionella smaken bjuder du Mariestads Påskebrygd (1385) från Spendrups eller Eriksbergs Påsköl (1309) från Carlsberg. Friskhet och beska i lagom portioner och båda har syrliga toner av citrus respektive aprikos som slår bra mot de flesta sillar.Nils Oscars Kalaspåsköl
(1393) och Oppigårds Easter Ale (1345) är nästa steg på smakstegen. Lite mer beska och betydligt mer humletoner och malt-toner tillsammans med bröddofter gör att dessa öl spelar bra mot sillen men samtidigt bidrar mer med sin egen karaktär.

För den vågade gästen så slår du till med Påsk Alt Bier (1394) från Sigtuna Brygghus. Här är det kaffe och choklad i doft och smak och en hel del citrus så det kan slå slint mot vissa sillar men fördelen är att det funkar bra med det efterföljande lammet och till och med till en eventuell efterrätt. Men då lär ölen vara slut - för det här är goda saker!

Ett annat lite mer vågat val är samma producents Easter Booster (1315) - en relativt söt öl med honung, citrus och lite humletoner, vissa kommer att älska den, andra vara lite mer reserverade. Lycka till!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!