<p>Ditt frukostbr&ouml;d kan inneh&aring;lla mer socker &auml;n vad du tror.</p>

Ditt frukostbröd kan innehålla mer socker än vad du tror.

Foto: Jupiter Images

Se upp för dolt socker

Bröd innehåller mycket kolhydrater, och kan därför även innehålla mycket dolt socker. Här är fem bra tips på som hjälper dig att tyda innehållsförteckningen och välja hälsorätt i butiken.

Fullkorn väger tyngst

Ju större del av sädeskornet som malts ner i mjölet desto nyttigare bröd. Ett bröd som är tungt innehåller ofta hela sädeskorn.

Socker och sirap

Ingredienserna anges i storleksordning, så om socker eller sirap kommer tidigt innehåller livsmedlet mycket socker. Står det listat efter jästen så så är det oftast tillsatt för att hjälpa upp jäsningen, och då har det mesta förbrukats under jäsprocessen.

Många ingredienser

Det som behövs för att baka bröd är mjöl, vatten, jäst och lite salt - 5 ingredienser! Innehåller brödet många fler ska man vara vaksam på vilka de övriga är.

Kolla sammansättningen

Titta noga på brödets kolhydratsinnehåll, där anges hur mycket som är sockerarter. Grovt fullkornsknäckerbröd ligger på 1-1,5 gram (per 100 gram), och mjukt rågbröd kan variera mellan 1och 10 gram. Ligger siffran över 5 är brödet relativt sött!

Skenet kan bedra

Att brödet "ser" grovt ut behöver inte betyda att det är nyttigt. Brödet "Rågform" från Fazer innehåller till exempel 4 gram sockerarter per 100 gram, medan deras "God i Kvadrat" har hela 10 gram.

Tipsen kommer från boken Sockerdetektiven (Ica Bokförlag), av kostrådgivaren och hälsopedagogen Maj Östberg Rundquist.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!