Foto: Getty images
Foto: Getty images

Så tar du tillvara på maten som riskerar att bli dålig - 9 smarta tips

Har du frukt och grönsaker hemma som är på väg att ruttna? Släng dem inte! Det finns massor av smarta saker man kan göra med sina matester. Vi har samlat våra bästa tips här!

Blöt din selleri

Foto: Getty images Foto: ArtCookStudio

Sellerin blir mjuk när den har legat för länge i kylen. Det beror på att den har blivit uttorkad. För att få liv i den igen ska du skära av botten på varje stjälk och ställa dem upp i ett glas fyllt med kallt vatten. Lägg i några isbitar så att vattnet håller sig kallt länge.

Lägg dina bananer i kylen

Foto: Getty images Foto: PARNTAWAN

När du har haft dina bananer hemma i mer än fem till sju dagar brukar det komma bananflugor. Ett knep är att lägga bananerna i kylen så fort du ser att de håller på att få bruna fläckar. Du kommer då märka att skalet blir brunt, men kom ihåg att insidan smakar precis lika gott som vanligt.

Frys in grönsakerna som har blad

Foto: Getty images Foto: vkuslandia

Råvaror som grönkål och spenat håller sig inte färska så värst länge. Men det betyder inte att du måste slänga dem så fort dem börjat vissna. Lägg dem istället i en platspåse i frysen. Det blir perfekt att ha i din frukostsmoothie.

Marinera köttet med kiwi

Foto: Getty images Foto: Copyright: Samokhin Roman

Man kan använda en övermogen kiwi till att marinera kött med. I kiwi finns en speciell enzym som bryter ner protein snabbt. Kiwin gör att köttet blir mört. Mixa kiwin med olivolja och kryddor och pensla på köttet.

Frys in dina örter

Foto: Getty images Foto: OlgaMiltsova

Hacka basilika, rosmarin, oregano och lägg dem i en isform, häll över olivolja och frys in dem. Då kan du lätt ta en isbit till stekpannan när du ska laga mat.

Använd citrusfrukter till städningen

Foto: Getty images Foto: serezniy

Citron, grapefrukt och apelsin smakar inte bara gott utan dem är också jättebra att använda när man städar. Använd juicen till att putsa glas och trä med. Man kan också lägga en delad citron i soptunnan för att få bort äcklig lukt.

Läs också: Därför ska du ha en citron vid sängkanten - tips från Mitt kök

Förvandla dina tomater till soltorkade

Foto: Getty images Foto: Vera_Petrunina

Tomater som håller på att bli dåliga behöver man inte slänga. Du kan istället skiva tomaterna och placera dem på en ugnsplåt. Värm dem i ugnen på låg värme i 12 timmar. Vips så har du soltorkade tomater hemma.

Gör dina grönsaker till buljong

Foto: Getty images Foto: margouillatphotos

Lägg överblivna grönsaksrester i en kastrull på spisen. Fyll på med vatten och låt sjuda i en timme. Det här knepet fungerar bäst med selleri, morötter, potatis och lök.

Gör sylt eller marmelad av dina bär

Foto: Getty images Foto: Shaiith

Om du inte hinner äta upp dina jordgubbar, hallon eller blåbär kan du göra dem till sylt. Lägg dem i en kastrull med lite socker och rör om tills det blir en syltaktig konsistens.

Läs också: Pressa citron på 3 smarta sätt – redaktören tipsar

Källa: Reader's digest

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!