ANNONS

Innehåll från Siemens Espressomaskiner

Foto: Getty Images/iStockphoto

Så matchar du kaffe med choklad

Smaker förstärker smaker. Kombinationen kaffe och choklad är ett säkert sätt att öka både doft- och smakupplevelsen. Kanske känner du dig rentav lite smartare på kuppen.

För att du ska lyckas med ditt kaffe gäller det att ha en kaffemaskin som både ser till att kaffet får rätt temperatur och att smakerna lyfts fram på ett välsmakande sätt. Vi dricker kaffe av en mängd olika anledningar. Ibland mest för att piggna till och skärpa tankeverksamheten, men visste du att du kan bli ännu skarpare om du kombinerar kaffe med choklad?

Enligt en undersökning vid Clarkson University i New York ökar kakao blodcirkulationen i hjärnan, vilket får oss att bland annat bli mer koncentrerade. Undersökningen lät testpersoner dricka kaffe med olika tillbehör. Och när det kom till kombinationen koffein och kakao blev deltagarnas svar både snabbare och mer korrekta.

Fredrik Gustafsson äger ett kafferosteri utanför Stockholm – och är proffs på kaffe. Foto: Kjelleman

Smak- och doftmässigt är det också en duo att slå gnistor om. Det hävdar Fredrik Gustafsson, ägare till Kafferosteriet Koppar i Tyresö utanför Stockholm – en genuin kaffekonnässör som vet allt om hur vi kan hjälpa till att höja smakupplevelsen i en god kopp kaffe.

– Smaker förstärker smaker. Ungefär som att du vill ha något sött till ditt dessertvin förstärks kaffesmaken av en söt chokladbit. Ett kaffe av god kvalitet har en naturlig sötma i sig. Och med en bra espressomaskin där man gärna använder sig av mörkrostade bönor skulle jag välja en mörkare pralin.

Magisk mix med färskt kaffe

Regeln lyder: ju högre procenthalt av kakao i chokladen, desto mer mörkrostad espressoblandning för att nå den mest magiska mixen. Däremot är det viktigt att se till att kaffet alltid är färskt.

Så drick det helst inom två veckor, tipsar Fredrik.

– Vi har till exempel en blandning som heter Sorrento och en mörkrostad espressoblandning. Båda har kakao som en mycket framträdande doft. Därför gifter dem sig så bra med en riktigt mörk choklad. Vill du ha mer lätthet, välj ett ljusrostat kaffe och gå på med en söt toffee. Det blir jättegott.

När det kommer till kombinationer menar Fredrik Gustafsson att man ska tänka ungefär på samma sätt som när man väljer vin till mat, eller tvärtom. Men medan vinet bär runt 400 olika aromer, sägs kaffebönan kunna locka fram närmare 1 000 smaker.

Kaffebönan sägs kunna locka fram närmare 1 000 smaker. Foto: Getty Images

– Därför förtjänar kaffe verkligen att tas på samma allvar som vi lärt oss att smaka vin. Här på Koppar gör vi kaffeavsmakningar ungefär på samma sätt som traditionella vinprovningar. Jag tror att vi kommer att uppskatta kaffe på liknande sätt, så låt kaffet göra samma resa, spår Fredrik Gustafsson.

Maxa din kaffeupplevelse

För att få ut maximalt av din kaffeupplevelse krävs en espressomaskin som lyfter de fina nyanserna. Ett exempel är Siemens premiummodell EQ9 Plus som har en finess som kan göra den till hemmabaristans bästa vän. Funktionen kallas DualBean. Med hjälp av två bönhållare och separata keramiska kvarnar kan den kaffesugne med ett knapptryck enkelt välja mellan olika slags kaffebönor – varför inte en med ljus- och den andra med mörkrostat.

En nygjord kopp kaffe, precis så som just du vill ha den.

EQ.9 Plus-serien har också funktionen Barista-mode med möjlighet att låta kaffet passa din personliga smak. Där har du möjlighet att anpassa styrka, temperatur, mjölkmängd och koppstorlek.

– Mata aldrig i dåligt kaffe i en maskin som Siemens EQ9 Plus. Väljer du maskinens grundinställningar kommer du att få ett jättebra resultat. Börjar du sedan finkalibrera inställningarna kan kaffet bli precis lika bra som hos en proffs-barista, säger Fredrik Gustafsson.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Siemens Espressomaskiner och ej en artikel av Allt om Mat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!