Så lyckas du med västerbottenspajen

Vi visar hur du ska göra - sex enkla steg i bilder!

Västerbottenspaj är svensk klassiker som kan göras på många sätt. Med bacon och purjo i fyllningen är den trevlig att bjuda som lunch- eller vickningsrätt. Klicka vidare i bildspelet ovan för att se de olika stegen.

1 BLANDA. Lägg vetemjöl, havrekli, dill och smör i matberedare med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt vatten. Kör tills degen formar sig till en boll.

2 KLÄ FORMEN. Tryck ut degen i en rund pajform, cirka 24 cm i diameter. Ställ in i kylen, cirka 30 minuter.

3 FRÄS. Nagga pajdegen och förgrädda skalet 10 minuter i mitten av ugnen. Fräs purjolöken i smör i en stekpanna. Salta och krydda med svartpeppar.

4 STEK. Strimla och stek baconet i en stekpanna och låt det rinna av på hushållspapper.

5 FYLL. Fördela den stekta purjolöken och baconet i pajskalet. Strö över ost och gräslök.

6 HÄLL. Vispa samman ägg och grädde. Salta och peppra. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader, 20–25 minuter, tills äggstanningen stelnat och fått fin färg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!