Så lyckas du med tofu (marinera, steka, fritera, panera) + goda recept

Tofu är en vegansk råvara med många användningsområden. Och den är enkel och god att tillaga! Prova den panerad, stekt, marinerad, friterad eller som en krämig bas (som i en mjölkfri chokladmousse). Vi visar dig hur, med massor av goda recept.

Vad är tofu?

Tofu är en praktisk vegansk proteinkälla. Tillverkningen av tofu påminner om när man gör ost. Förenklat så blötläggs sojabönor innan de mals och kokas till sojamjölk, som sedan ystas och silas för att få fram slutprodukten.

I Sverige finns det framför allt tre varianter av tofu i butikerna:

• Naturell fast tofu passar bra att panera, steka och ugnsbaka.

• Marinerad fast tofu passar bra att panera, steka och ugnsbaka.

• Silkestofu kan, förutom att den är god att toppa grytor eller smakrika wokrätter med, även bli till krämiga såser, dressingar och desserter.

Tofu påminner om färskost i konsistensen och har en mild, näst intill neutral smak. Därför kan den gärna marineras före tillagning, eller serveras med en smakrik sås.

Steka tofu

Det är bra att pressa ut vätskan ur tofun före stekning. Då drar den också åt sig mer smak av kryddorna.

Gör så här:

1. Lägg tofun mellan två bitar hushållspapper och ställ något tungt ovanpå. Låt stå ca 20 min.

2. Riv tofun i mindre bitar. Stek den i exempelvis kokosolja med paprikapulver, chilipulver, gurkmeja och salt tills tofun får en gyllene stekyta.

Panera tofu

1. Lägg tofun mellan två bitar hushållspapper och ställ något tungt ovanpå. Låt stå ca 20 min.

2. Skär tofun i skivor. Vänd dem runt om i mjöl. Stek på medelvärme i kokosolja tills tofun är gyllene på båda sidor.

3. Valfritt (men gott!): Sänk värmen, ringla över tamari och låt den sjunka in.

Marinera tofu

1. Låt tofun ligga i press ca 30 min i en kökshandduk med något tungt ovanpå, t ex en mortel.

2. Blanda marinaden (se recept nedan) och skär tofun i cm-tjocka stavar.

3. Marinera i cirka 20-30 minuter.

Marinad 1 (till cirka 200 g tofu)

2 msk ljus soja

2 msk sesamolja

2 msk mirin

Marinad 2 (till cirka 200 g tofu)

2 msk sesamolja

2 msk tamarisoja

1 tsk srirachasås

Fritera tofu

För att fritera tofu riktigt krispig torkas den noga av på kökshandduk eller hushållspapper så att vätskan inte förstör den krispiga ytan som bildas i oljan.

1 förpackningfast tofu (400 g)

3 msk risvinäger

3 msk vit misopasta

1/2 tsk salt

5 dl rapsolja

Gör så här:

1. Tärna tofun och blanda i en skål med vinäger, miso och salt. Marinera ca 30 min.

2. Torka av tofun på hushållspapper. Hetta upp oljan till 180°. Fritera tofun i oljan tills den fått fin färg.

3. Låt rinna av på hushållspapper.

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept:

Allt om Mat Vego 

5 goda recept med tofu

Asiatisk svampbowl med silkestofu och sesam- och tamaridressing

 Klicka här för recept. Foto: Magnus Carlsson

Tacos i salladsblad med fräst tofu, avokado och snabbsyrad rödlök

 Klicka här för recept. Foto: Magnus Carlsson

Mandelpanerad tofu med durrasallad och gyllene morotsslaw

 Klicka här för recept. Foto: Magnus Carlsson

Mjölkfri chokladmousse med hasselnötter och bärsås

 Klicka här för recept. Foto: Magnus Carlsson

Crispy tofu ramen – japanska nudlar med friterad tofu

Foto: Charlie Drevstam

 Klicka här för recept. Foto: Charlie Drevstam

Förvara tofu - hur länge håller tofu i kylen?

Blir det tofu över kan man förvara den i dess ask eller i en burk med lock i lite friskt vatten. Öppnad tofu håller ca 1 vecka i kylskåp.

Tofu näringsvärde protein

8 gram protein finns det i 100 g tofu.

Hållbart framställt

Välj gärna ekologisk och Krav-märkt tofu så att du vet att sojan framställts på ett hållbart sätt.

Av: Therese Elgquist och Malin Ottosson Foto: Magnus Carlsson

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept:

Allt om Mat Vego 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!