Foto: Jupiter + Ulf Svensson.

Så kombinerar du mat och vin

Smakade vinet inte bra till maten? Kanske har du kombinerat fel. Här är några enkla tips på hur du ska tänka när du kombinerar mat och vin.

Först och främst, din smak är din smak! Gillar du något så gör du det, det är inget att snacka om. Men det finns några enkla tumregler som gör kombinationen av mat och vin lite enklare, här kommer de!Undvik vin till starkt kryddad mat.
Kryddningen gör att vinet känns alkoholstarkare och beskare, strävt och kärvt. Välj öl eller vatten eller möjligtvis vitt vin med lite sötma.

Sälta i maten gör att vinet smakar mindre beskt och betydligt mjukare. Men salta lagom, för mycket sälta tar bort fruktigheten i vinet och det förtar mycket av smakupplevelsen.

Syra i maten gör att vinet känns sötare och lite mildare. Eventuell beska tonas ned.

Sötma i maten höjer smakerna i vinet. Vinet känns friskare och lite strävare.Använd den här enkla lathunden
för att hitta rätt bland kombinationerna.

Mat med lätta smaker trivs bäst med lätta, rena viner.

Syrliga maträtter trivs bäst med viner med framträdande syra.

Söta maträtter gillar viner med sötma i.

Starkt kryddade rätter vill ha viner med lite sötma i sig.

Mat med mycket smak vill spela med vin med mycket smak.

Och tänk på att reglerna är generella, det finns bara en sak du kan göra för att hitta rätt bland smakerna... Smaka! Lycka till!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!