Foto: Jupiter.

Så klassificeras vinerna i Frankrike

Vinexperten reder ut hur man klassar viner i Bordeaux och Bourgogne.

Fråga:

Är premier cru benämningen på viner med högst klassificering? I vissa distrikt verkar grand cru vara högst. Vad står benämningarna för? Kan ni hjälpa mig att reda ut begreppen? Jag tänker främst på distrikten Bordeaux och Bourgogne.

- Göran

Svar:

Det kan verkligen vara lite knepigt att förstå sig på de franska etiketterna. I Bourgogne kallas den högsta klassificeringen grand cru, och det är ett antal vingårdar med unika och extra bra lägen som får sätta grand cru på etiketten. Snäppet under kommer premier cru-vingårdarna.

I Bordeaux är det annorlunda. I korta drag finns det olika typer av klassificeringar i regionens olika appellationer.

Den mest kända klassificeringen är den som gjordes 1855 då Château Latour och Château Lafite i kommunen Pauillac, Châteu Margaux i kommunen Margaux och Château Haut-Brion i distriktet Graves fick den högsta klassificeringen; premier cru.

Sedan dess har även Château Mouton Rothschild i kommunen Pauillac fått premier cru-ställning.

Premier cru betyder i detta fall att vingårdarna har de allra bästa lägena och därmed producerar druvor av högsta kvalitet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!