Moules frites med örtaioli.
Moules frites med örtaioli. Foto: Charlie Drevstam

Så här gör du världens godaste musslor

Hösten är musslornas tid, då är de fullmatade och fina. Musslan är ett prisvärt skaldjur som lätt förvandlas till spännande rätter. Här har vi använt fem olika sorter av havets läckerhet.

Olika sorters musslor

• Pilgrimsmusslor finns till största delen i Medelhavet och i Atlanten. De kallas även för kammusslor.

Recept på ceviche på pilgrimsmusslor. Foto: Lisa Björner
Recept på pilgrimsmusslor på sydstatsvis med ranchdressing. Foto: Stefan Wettainen

• Blåmusslor är den vanligaste sorten. Är också mest prisvärd.

Underbart recept på klassikern - Moules Frites Foto: Charlie Drevstam
Foto: Helén Pe

 Moules marinières är en klassiker i det franska köket. Riktig festmat, lätt att laga dessutom.

Mustig ramensoppa med blåmusslor Foto: Lisa Björner

• Hjärtmusslor, små musslor som också kallas för vongole-musslor.

Recept på pasta vongole. Foto: Lisa Björner

• Knivmusslor, avlånga musslor som borrar ner sig i sandbotten. Lägg knivmusslor i saltat vatten så rensas de på havssand.

Foto: Lisa Björner

• Grönmusslor är större än blåmusslor och har rikligt med välsmakande kött. Finns frysta i större matbutiker och i asiatiska livsmedelsbutiker.

Öppna eller stängda? Vilka musslor ska man äta

Använd bara musslor med hela och helt slutna skal.

Skölj eller skrapa musslorna lätt för att få bort lös smuts från skalet. Knipsa bort ”skägget” som hänger ut.

Musslor vars skal börjat glipa knackas i köksbänken eller med en kniv på skalet. Sluts skalen är de okej, släng de övriga.

Recept med fem olika sorters musslor:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!