Så fixar du godaste julbordet

Fem stjärnkockar ger här sina bästa tips - hur du på ett enkelt sätt gör julbordets klassiker godare.

För många rätter - det är det vanligaste felet, enligt kändiskockarna.

- Satsa hellre på få, men personligt utformade, rätter, säger krögaren Christer Lingström som alltid gör sin farmors kaviarröra.

- Ett gott råd är att spara recept som blivit favoriter bland släkt och vänner.

Duka dagen innan, och plocka fram fina fat och skålar.

Krögaren Leif Mannerström piffar upp köttbullarna med ansjovisspad - och sockrar sillen för att ge den en rund smak.

- Gör man sin egen senap bör man unna sig att blanda i någon matsked konjak, tycker han.

Kocken Sara Begner lyfter fram tillbehören:

- Julmaten är så tung - det gäller att pigga upp varje rätt med något fräscht och spännande.

HÄR ÄR STJÄRNKOCKARNAS BÄSTA TIPS: 

Christer Lingström: Rusa ut med skinkan i kylan

Christer Lingström, krögare som driver Edsbacka bistro i Strängnäs. Årets kock (1985) och Gastronomiska Akademiens guldmedalj. Julbok: "Den goda julen".

LUTFISKEN

Gör den i god tid - låt den svalna och skär i snygga bitar, salta. Sätt in den i värmen i tio minuter innan den ska ätas.

SKINKAN

Griljera med senap och ägg - plus lite potatismjöl så sitter griljeringen

bättre. Viktigast för att få skinkan saftig: När du tar den ur ugnen - fort ut på balkongen eller på bron. Låt den svalna tills den blir helt kall.

KÖTTBULLARNA

Stek, och koka dem sedan i två-tre minuter i buljong. Då bibehålls smaken. Förvara i kylskåpet och stek sen i riktigt smör.

JANSSONS FRESTELSE

Jag gör såsen på hälften vispgrädde, hälften mjölk.

SILLEN

Min goda citronsill: Blanda crème fraiche, lite majonnäs, rivet citronskal och lite citronsaft och låt sillen ligga i blandningen i två-tre dygn.

Leif Mannerström: Blanda orökt kaviar i Janssons

Leif Mannerström, krögare som nyss sålde Sjömagasinet i Göteborg som han drivit sen 1994. Kockarnas kock 1993, 2003 och 2007. Aktuell med ny julkokbok.

SILLEN

När du gör egen inlagd sill - lägg i några extra korn socker så får du en

rundare smak. Krydda med traditionella julkryddor, hacka i gul och röd lök och några dillkvistar.

JANSSONS FRESTELSE

Blanda någon matsked orökt kaviar i vispgrädden, plus resten av ansjovisspadet. Löken ska vara brynt, gyllenbrun. När du strimlat potatisen ska du inte skölja den med vatten! Grädda lagom varmt.

KÖTTBULLARNA

Krydda med nejlika och ingefära. Blanda i några droppar ansjovisspad för en julaktig smak. Lägg de rullade köttbullarna på en plåt och låt dem stanna i ugnen i 4-5 minuter i 200 grader. Då blir de runda och fina när du steker dem.

RIS A'LA MALTAN

Blanda lika delar vispgrädde och riktigt genomkokt gröt. Häll i lite ljus

sirap, rivet apelsinskal och några matskedar koncentrerad apelsinjuice. Servera en liten buffé med sylt från sommaren - jordgubb, hallon - plus rostade nötter.

LUTFISKEN

Låt den ligga i kallt vatten, till exempel på balkongen, så blir den fast och fin.

Niklas Ekstedt: Rör smeten länge med träslev

Niklas Ekstedt, kock, restaurangchef och programledare för Niklas mat i SVT.

KÖTTBULLARNA

Jag gör som Tore Wretmans mamma: En färsblandning av lika delar fläsk, kalv och nöt. Blanda med träslev rätt länge, tills smeten blir så porös att den släpper från sleven. Ger extra goda, krämiga köttbullar.

SILLEN

Stekt inlagd sill är en - ofta bortglömd - goding. Stek sillen i smör och lägg sen in den med mycket scharlottenlök.

SKINKAN

Griljerar med senap och lite kryddnejlika. Vi brukar ha kalkon i stället.

Grillas länge i ugnen 130-140 grader för att bli perfekt.

JANSSONS FRESTELSE

Använd riktigt smör, riktig grädde. Jag brukar göra den i mindre

portionsformar, enklare att frysa och tina. Spara en del av ansjovisen, så har du en lagrad variant julen 2011.

RIS A¿LA MALTA

För mastigt efter julmaten. Mitt tips är att göra en lätt, syrlig efterrätt -

som apelsiner kokta med lite vin och kanel. Servera också mandariner som de är.

Melker Andersson: Spetsa sillen med wasabi 

Melker Andersson, kock som startade Fredsgatan 12, känd från Melkers krogakut och Matakuten i TV4.

KÖTTBULLARNA

Jag gillar köttbullar på lammfärs, och till jul kryddar jag med spiskummin, vitlök, chili och rivet citronskal.

SILLEN

Rör ut lite wasabi i den traditionella inläggningslagen. Låt stå i ett dygn.

Ger tydlig pepparrotssmak, en personlig sting på sillbordet.

SKINKAN

Riv färsk ingefära, plus citron- och apelsinskal i senapen. Griljera.

REVBENSSPJÄLLEN

Gör en asiatisk sås med soya, ingefära och sambal till.

RIS A¿LA MALTAN

Gör en fruktsallad med mycket mango och servera ris a¿la maltan mer som ett tillbehör. Prova att byta apelsinen mot mango.

Sara Begner: Sallad i stället för gräddstuvning

Sara Begner, kock och chef för Coops provkök, känd från programmen Toppform och Saras kök i SVT.

SKINKAN

Gör en päronsalsa och servera som alternativ till äppelmos och senap. Tärna päron och vänd i en panna i socker och ingefära.

KÖTTBULLARNA

Tillbehör som gör bullarna godare: Grilla färska skivade rödbetor i ugnen - toppa på slutet med skållade mandlar och brännvinsost.

RÖDKÅLEN

Gör en sallad med rödkål, fetaost och rostade solroskärnor - i stället för

sirapskokt rödkål.

GRÖNKÅLEN

Gör en sallad av grönkål med valnötter, skivor av svenska röda hårda äpplen, häll över en vinegrette - i stället för gräddstuvad grönkål.

APELSINSALLADEN

Blanda skivad apelsin med granatäpplen, pistagenötter och ringla över honung kryddad med kardemumma - mums! FRÄSCHT. "Det gäller att pigga upp varje rätt med något spännande, säger kocken Sara Begner.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!