<p>Till jul g&ouml;r Nigella det mesta sj&auml;lv, men n&aring;got hon aldrig skulle g&ouml;ra &auml;r egen korv.</p>

Till jul gör Nigella det mesta själv, men något hon aldrig skulle göra är egen korv.

Foto: James Merell

Så firar Nigella Lawson sin jul

När Nigella väl gjorde en julbok så blev det rejält. Julen är en stor högtid med familjen och firas traditionsenligt varje år. - Jag känner inte att det blir jul utan kalkon på jullunchen, säger Nigella Lawson.

Nigella Lawson är världskänd som kokboksförfattare och även som tv-profil. Vad få vet är att hon också är väldigt förtjust i Norden.

- Jag var mycket i Norge när jag var liten och pratade faktiskt lite norska. Min mor älskade Norden och jag tror jag ärvt hennes intresse, skrattar Nigella Lawson och berättar att hon var i Stockholm för något år sedan och åt då så goda köttbullar att hon ramat in menyn från restaurangen som serverade dem.

Gillar äta sill

Och till jul är det populärt med sill, även hos Nigella. Något som hennes mor också gillade väldigt mycket. 

 Nigella är aktuell i Sverige just nu med en översättning av hennes stora julbok. En bok som hon egentligen inte tänkte göra.

- Jag hade inte planerat att göra en julbok. Det finns alltid ett avsnitt med jul i mina kokböcker, så jag tyckte det först var onödigt.

Men hon blev övertalad att göra en egen bok om julen. 

- Jag hade allt i mitt huvud så det handlade egentligen bara om att sätta sig och skriva ner recepten. Det var kul att göra den här boken för det är något med hela atmosfären under julen.

Firade jul hela året

Innehållet till boken gick snabbt att göra, men skapandet tog ändå lång tid eftersom allt ska lagas och fotograferas. Julen fick firas länge hos Nigella det året.

- Efter jul fick alla dekorationerna hänga kvar till boken. En dekoration har jag faktiskt inte tagit ner alls, det är några lysande chilis, röda, som jag hängt bland mina kastruller, de lyser upp så mysigt så när vi var klara med boken kunde jag inte ta bort den. 

Nigella älskar julen, men hon tror samtidigt inte på för hårda traditioner. Hon vill inte att hennes bok på något sätt ska diktera hur man ska fira jul.

 - Alla familjer har sitt sätt. I vår familj till exempel, eftersom lilla dottern i huset fyller år 15 december, så får vi inte börja med jul innan den födelsedagen är avklarad.

Tar det lugnt till jul

Att börja med julen redan i oktober är alltså inget alternativ i familjen Lawson. 

- Det finns de som ser julen som ett uppdrag; som Operation Jul. Vissa gör det så svårt för sig och strävar hela tiden efter perfektion. När jag är i köket för länge beror det oftast på att jag vill undvika att göra andra saker, skrattar Nigella som slutat att försöka göra saker perfekt.

- Jag är rätt slarvig av mig och försöker göra den sidan av mig själv till en tillgång istället. 

Hennes råd till alla som försöker lite för mycket till jul är att göra mindre.

- Är man dödstrött redan innan gästerna kommer så är det ingen idé.

Själv tar hon inga direkta genvägar till julen, utan gör den mesta maten själv, men lagar färre rätter. 

- Förr gjorde jag fem gånger för mycket mat, nu gör jag bara tre gånger för mycket. Man får lära sig av erfarenheten och det blir bara jobbigt att ta vara på maten efteråt. 

Det blir ingen jul utan kalkon för Nigella, men även skinkan har en given plats. Pudding och mince pie är gamla engelska rätter som ska vara med. 

- Mince pie smakar som medeltiden med sin tjocka sötma och fruktighet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!