Så får godiset sina glada färger

Vad innehåller egentligen godiset som vi äter? Vi har kollat, och ja, vissa godisar innehåller extrakt från löss.

För att godis ska få en mer tilltalande färg används olika färgämnen, både naturliga och syntetiskt framställda. Om man får en allergisk reaktion är det ofta det naturliga färgämnet karmin som man reagerar mot. Ibland skrivs E-numret ut på innehållsförteckningen, ibland namnet. Här är de vanligaste:

Karmin/karminsyra (E 120) extrakt från torkade löss

Ger röd färg, används i godis men även i drycker som Campari till exempel. Karmin är ett naturligt färgämne som framställs av ett extrakt från torkade honlöss.

Vegetabiliskt kol (E 153)

Ger svart färg och används i godis, sylt och gelé. Framställs genom förkolning av växtråvaror.

Karoten E (160a)

Orange/gul färg. Finns naturligt i till exempel morötter, men kan även framställas på syntetisk väg

Brijantblått E (133)

Syntetiskt framställt färgämne.

Azofärgämnen

Azofärgämnen förbjöds i Sverige på 80-talet eftersom de kan ge allergiska reaktioner, men genom inträdet i EU togs förbudet bort. Svenska godistillverkare använder oftast inte dessa ämnen ändå. De som kan förekomma i godis är : E102, E110, E122, E124, E129, E 151 och E155.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!