Foto: Per Karlsson/BKWine.

Så blir ett vin till

Ny bok lär dig allt om vad som gör att vinet smakar som det gör. Och hur man gör det.

Om du någon gång funderat över hur man gör ett vin så kan du sluta undra nu. Ja, om du läser boken av Britt och Per Karlsson i varje fall. Den ger dig allt, och lite till, om hur man producerar ett vin.

- Vi har skrivit en bok som inte funnits i Sverige tidigare, förklarar Per Karlsson från det i vinsammanhang strategiskt placerade hemmet i Paris.

- Vi förklarar hela kedjan i produktionen och gör det med många konkreta exempel från flera olika vinländer.

Boken är synnerligen detaljerad och späckad med bilder, här finns bilder på vinfält, vindruvor, vin... ja, allt som har med vin att göra. Efter en genomläsning så blir man mer än lovligt intresserad av att lära sig mer om hur olika vinmakare gör sina val och vad de vill uppnå.

- Mycket av det som skrivs och sägs är inte riktigt rätt och det ville vi hjälpa till med att klargöra. Det finns också så många åsikter som räknas som sanningar. Vi vill visa att ofta är det inte ett som är rätt och ett annat som är fel utan bara olika sätt att göra det på.

Hur menar du då?

- Ja, till exempel med olika tankar - trä eller stål. Vissa föredrar det ena, andra det andra, det beror på vad man vill uppnå. Eller det här med skruvkork. Skruvkork är inte bäst. Skruvkork är annorlunda - för en del viner är det bättre, för andra viner är naturkork bättre.

Per och Britt Karlsson är mångåriga vinexperter och driver bland annat en vinresebyrå och anordnar provningar. Deras förra bok, som handlade om viner i franska Languedoc, blev en stor framgång, och de är väldigt aktiva på internet med både bloggar, twitterflöden och nyhetsbrev.

- Vi besöker omkring 200 vingårdar varje år och pratar med både producenter och konsumenter. Det är dessa samtal och besök som gett oss både idéer och fakta till boken.

Har det varit svårt att skriva boken?

- Det svåraste har varit att strukturera det på ett vettigt sätt, att få det hanterbart och lättförståeligt. En del av alla bilder som inte fick plats i boken publicerar vi på bokens hemsida.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!