Roy Fares vann Årets konditor

Men en skapelse i klassiska smaker från Mellanöstern tog konditorn Roy Fares hem segern i Årets konditor 2010.

Årets konditor 2010 avgjordes på Chokladfestivalen på Nordiska museet på fredagen. Vinnaren är Roy Fares, som vann med motiveringen att han skapat ett drömlikt utförande, spännande skyltfönster och ett berättande som ger en upplevelse i tusen och en natt. En mycket glad Roy Fares skrek ut sin glädje när det stod klart att han vunnit. 

- Jaaa!

Och svaret på den klassiska frågan: Hur känns det:

- Helt fantastiskt!

Roy hade skapat en tårta som han kallade Aladdin som bland annat bestod av pistagenötter och persikokompott. Han hade också gjort en bakelse som han kallade Jasmin. Vid sidan av äran kommer vinnaren att få 40 000 kronor i stipendium som kan gå till resa eller utbildning.

Många tjejer som tävlar

På andra och tredje plats kom Anicka Larsson och Cajsa Lindberg, två av tre tjejer som tävlade i finalen. Tävlingen som sådan drar faktiskt fler tjejer än killar, till skillnad från tävlingen Årets kock som nästan domineras av män. 

- Det är mest tjejer som går på utbildningarna också för konditor, och det är spännande eftersom det historiskt varit ett manligt yrke. Det kanske är det kreativa i yrket som tilltalar tjejer, säger Martin Lundell vd Sveriges bagare och konditorer. 

- Stämningen bland konditorer och bagare är också ofta roligare, och mindre konkurrensmässig, säger han och berättar att bagare kan dela med sig av sina bästa recept och tips, vilket även finalisterna till denna tävling gjorde. 

Intresset för årets tävling har varit rekordstort med fler inskickade bidrag än någonsin. 

- Fortsätter det så här får vi kanske börja med deltävlingar nästa år, säger Magnus Johansson, tävlingens general.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!