Foto: Colourbox.

Rött vin utan huvudvärk

Det finns vin för dig som ofta får ont i huvudet av rött vin. Ett vin med mindre tanniner och histamin är lösningen.

Vin med lite tanniner. Tillhör du dem som lätt får ont i huvudet av rödvin? Ja, inte av för mycket rödvin utan av vinet i sig. Då kan det finnas ett alternativ.

Ken Creek är ett australiskt rött vin med ett reducerat innehåll av tanniner och histamin – ämnen som ofta ger allergiska reaktioner eller huvudvärk. I vita viner är histaminhalten betydligt lägre vilket gör att många kan dricka vitt utan att få obehagssymptom, symptom som det australiska vinet sägs motverka:

6351, Ken Creek Australien 99:-, 750 ml

Ken Creek har funnits på Systembolaget sedan förra året men nu flyttas det från beställningssortimentet till ordinarie sortiment - ett tecken på att många har tagit det till sig.

Och visst, ett rödvin som inte ger ont i huvudet är väl bra i sig - men hur smakar det? Ja, vinexperten Gunilla Hultgren Karell ger det följande omdöme: "mjukt, saftigt med drag av söt lakrits".  Kanske kan passa?

Om den minskade nivån av histamin och tanniner verkligen är verkningsfullt är inte fullständigt klarlagt, vetenskapen är av olika åsikter i frågan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!