<p>Hemlagad druvsaft &auml;r rik p&aring; fibrer och antioxidanter.</p>

Hemlagad druvsaft är rik på fibrer och antioxidanter.

Foto: Susanne Almers

Röda druvor minskar risken för hjärtattack

Njut av röda druvor. De är ett starkt vapen i kampen mot hjärt- och kärlsjukdomar, enligt ny studie. – Risken att drabbas minskar markant, säger Jara Perez, i forskningsgruppen.

Röda druvor är mycket mer än källan till ett fint vin. 

Frukten själv gör under för att minska risken för hjärtattack, enligt ny forskning.

Brittiska Daily Mail återger studien &rdquo;Grape Antioxidant Dietary Fibre&rdquo; (GADF) från ett universitet i Madrid.

Där har forskarna tagit vara på de mest fiberrika delarna av druvan: skalet och kärnorna.

Tester visar att delarna är extremt rik på både fibrer och antioxidanter som minskar riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar.

Andra hälsosamma matprodukter brukar ofta inte både vara rik på fibrer och antioxidanter &ndash; men här är röda druvan en vinnare.

Druvdieten testades under en 16 veckors period med icke-rökare.

Resultatet var slående.

Blodtrycket sjönk med fem procent och kolestorelolet med hela 14 procent.

&ndash; Risken att drabbas av hjärtsjukdomar minskar markant. Effekten är också större än från andra fiberrika produkter, säger forskaren Jara Perez, enligt Daily Mail.

Hjärt- och kärlsjukdomar är den största dödsorsaken i västvärlden och orsakar upp till 50 procent av alla naturliga dödsfall.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!