Reflektioner från White Guide-galan

Pia Bendel, chefredaktör för Alltommat.se, kommenterar White Guide-galan 2011.

Kvällens mesta applåder kammade gänget på Fäviken Magasinet, med kökschefen Magnus Nilsson i spetsen, hem när de tog emot priset för Årets Matupplevelse. Jag har själv inte ätit på den lilla restaurangen i Järpen men det verkar som det skapas magi där, och det gör mig glad att det jordnära men samtidigt excentriska verkar vara så omtyckt. För några år sedan redigerade jag recept från Magnus Nilsson för ett matmagasin, det lät ungefär så här: Skörda en kvadratmeter äng. Ta tillvara det ätbara. Bränn ur en stubbe. Häromdagen fick jag smaka på råvaror från hans krog på ett matlagningsevent med franska stjärnkocken Alain Passard och de smakade mycket, ursprungligt och gudomligt.  

Nästan lika höga ovationer fick priset för Årets serviceupplevelse som gick till Mathias Dahlgren. Som så ofta när Mathias restauranger vinner utmärkelser på galor får hela hans team kliva upp på scenen och ta emot applåderna. En kvinna som jag tyvärr inte minns namnet på fick ta emot diplomet.Tråkigt nog en av få tjejer i centrum under kvällen. Jag vet att det fortfarande är en hård och grabbig bransch, och har egna erfarenheter av att få leta ordentligt för att hitta restaurangkvinnor som inte bara är duktiga utan också beredda att kliva fram. White Guide är verkligen inte heller det enda sammanhang där genus är så tydligt, men att behöva konstatera att det fortfarande är så är tråkigt.  

Att Frantzén/Lindeberg och Oaxen Krog fick pris för Årets bästa restauranger var både glädjande och välförtjänt om än ganska väntat. Kvällens kanske intressantaste skvaller gällde dessa två krogar: Cheeseburgaren på Frantzén/Lindeberg som alltid funnits på menyn finns inte kvar längre, och nya Oaxen som öppnar efter sommarsäsongen på Djurgården kommer utöver fine diningdel ha en enklare bakficka.  

Som matmänniska är det fantastiskt att det finns så många högklassiga restauranger i Sverige, och White Guide gör ett stort arbete för att med fingertoppskänsla berätta om dem. Bra guider tycker jag är just dem som kan beskriva ställena på ett sådant sätt att jag själv kan avgöra om de är intressanta för just mig. Årets mest märkbara restaurangtrend på galan och i den nya guiden är råvarufetischismen. Ser fram emot att utforska denna, särskilt inom grönsaksområdet.

Pia Bendel, chefredaktör för Alltommat.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!