ANNONS

Innehåll från Grana Padano

Recept: Pizza Bianca med päron och Grana Padano

Kocken och matstylisten Louise Johansson bakar krispig pizza och garnerar med gudomlig Grana Padano och söta små päron.

Grana Padano har varit en del av italiensk mattradition i nästan tusen år. Benediktinermunkar kom på ett smart sätt att lagra överbliven mjölk genom att skapa en hårdost som kunde stå emot tidens tand.

I dag är Grana Padano sedan 1996 en DOP-ursprungsskyddad norditaliensk ost gjord på råmjölk från italienska kor, helt laktosfri för den delen. Sprungen framför allt från regionerna Piemonte, Lombardiet och Veneto där floden Po passerar brukar man kalla området för Pianura Padana. 

Visste du att: 30 gram Grana Padano näringsmässigt motsvarar en halv liter mjölk.

Osthjulen måste lagras i minst 9 månader, men för att få sammanslutningen Consorzio Grana Padanos etikett Riserva måste osten lagras i minst 20 månader. Ju äldre desto kornigare, vilket bara ökar den härliga smakupplevelsen.

Louise Johansson gillar den lika nötaktiga som milda och fylliga smaken. Och att Grana Padano dessutom är väldigt kalciumrik är förstås lika fint som toppingen på pizzan.

Pizza Bianca med päron och Grana Padano

En ljus pizza med sötma från päron som bryter fint mot sältan i Grana Padano. Degen är baserad på vårvete- och durumvetemjöl för extra krispiga kanter. 

 4 Pizzor

2 dl crème fraiche

200 g Grana Padano

2-3 päron (t ex conference)

2 dl pekannötter

1 kruka salvia

1/2 dl olivolja

1 msk honung

2 tsk flingsalt

2 krm nymalen svartpeppar

Pizzadeg

25 g jäst

3 dl ljummet vatten

2 msk olivolja

3 dl durumvetemjöl + 1 dl till utbakning

5 dl vårvetemjöl + 1/2 dl till utbakning

1/2 tsk salt

Gör så här:

1. Knåda ihop alla ingredienser till pizzadegen i cirka 5 minuter i en bakmaskin alt. 10 minuter för hand. Låt jäsa cirka 30 minuter till dubbel storlek.

2. Sätt ugnen på 230°C varmluftseffekt.

3. Häll upp degen på mjölat bakbord, använd vårvetemjöl. Dela degen i fyra bitar och baka ut i durumvetemjöl till pizzabottnar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

4. Riv Grana Padano fint på ett rivjärn (spara en liten, hel bit till servering).

5. Hyvla päron tunt på mandolin eller skiva med kniv.

6. Bred ett jämt lager crème fraiche på pizzabottnarna. Fördela Grana Padano ovanpå och sprid ut päronskivor. Krossa och strö över pekannötter, plocka salviablad och lägg ovanpå. Ringla över olivolja och honung, grädda i cirka 10 minuter. Strö över flingsalt och hyvla över ytterligare lite Grana Padano.

Fler recept finns här

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Grana Padano och ej en artikel av Allt om Mat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!