Foto: Malte Danielsson

Recept för vecka 3 med GI

VECKA 3

• 

Dag 15 – måndag

• 

Lunch: rester från dagen före

• 

Middag: Falukorv med grönsaksstrimlor och bönor

4 portioner

2 morötter

1 gurka

1/4 färskt rödkålshuvud

1 burk konserverade vita små bönor

1 msk stark senap

1 msk olivolja

Salt och svartpeppar

2 tsk smör

4 korvar med hög kötthalt,

80 procent

• 

1 Skala morötterna. Hyvla strimlor av morötterna och gurka med en potatisskalare och lägg i en skål. Strimla rödkål och blanda ner i grönsakerna.

2 Skölj bönorna och lägg i en skål. Blanda ner senap, olja, salt och

peppar. Häll bönorna över salladen.

3 Hetta upp en stekpanna med smör och bryn korven runtom. Servera med salladen och en klick senap.

• 

• 

Dag 16 – tisdag

• 

• 

Lunch: Bulgursallad med rökt lax och senapssås

4 portioner

6 dl kokt bulgur

4 dl strimlad isbergssallad

2 msk hackad färsk dill

2 msk olivolja

Saften av 1/2 citron

Salt och svartpeppar

1/2 rödlök, strimlad

3 tomater, skivade

1/2 ask sockerärtor, skivade

2 mogna avokado, skivade

200 g rökt lax, skivad

• Senapssås:

2 msk stark senap

2 msk grädde

2 msk majonnäs

• 

• 1 Gör först såsen. Blanda bulgur med sallad, dill, olja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

• 2 Lägg upp blandningen på ett fat och toppa med skivad rödlök, tomater, sockerärtor, avokado och rökt lax.

• 

• 

Middag: Lövbiff med kapris och rödbetor

4 portioner

400 g lövbiff

2 msk senap

1 dl hackade inlagda rödbetor

2 msk kapris

1 msk smör

1/2 dl vatten

1 dl grädde

1 msk kalvfond

1 dl syltlökar

• 

• 1 Lägg köttet på en skärbräda. Bred senap över och fördela rödbetor och kapris på varje skiva. Rulla ihop och fäst med en tandpetare. Salta och peppra köttet.

2 Hetta upp en stekpanna med smör och bryn ruladerna runt om i några minuter. Häll på vatten, grädde och fond och koka i 5 minuter.

3 Tillsätt syltlök och servera med en grönsallad.

• 

• 

Dag 17 – onsdag

• 

• 

Lunch: Tonfisk med kesosallad

4 portioner

3 morötter

1 tsk olivolja

1 burk naturell keso à 250 g

4 st peperoni

1/2 kruka hackad färsk koriander

Salt och svartpeppar

1 kruka grönsallad

2 burkar naturell tonfisk i vatten eller olja

• 

1 Skala morötterna och riv fint. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn morötterna i någon minut. Låt svalna.

2 Finhacka peperonin och blanda keso, morötter, peperoni, koriander, salt och peppar.

3 Fördela sallad på tall-rikar och toppa med kesoröran och tonfisk.

• 

• 

Middag: Squashbiffar med pinjenötter

10 portioner

6 vitlöksklyftor

2 msk finhackad röd chili

1 msk malen spiskummin

1 msk torkad oregano

1/2 dl rödvinsvinäger

1/2 dl rapsolja

Salt och svartpeppar

1 kg utskuren biff

Träspett

• 

• 1 Gör först marinaden: Skala och pressa vitlöksklyftorna och lägg i en skål.

2 Tillsätt chili, spiskummin, oregano, vinäger, olja, salt och peppar och blanda om.

3 Skär köttet i två centimeter stora tärningar och lägg bitarna i marinaden. Låt köttet marineras i minst 5 timmar, gärna ett dygn.

4 Trä upp köttet på träspett som har legat i blöt i 30 minuter. Grilla spetten 3–5 minuter per sida.

5 Pensla med resterande marinad under grillningen.

• 

Myntayoghurt:

10 portioner

5 dl turkisk yoghurt

1 dl hackad färsk mynta

2 vitlöksklyftor

1 msk honung

Salt och svartpeppar

• 

1 Blanda yoghurt och mynta. Finhacka vitlök och blanda ner i yoghurten.

2 Smaka av med honung, salt och peppar.

• 

• 

Dag 18 – torsdag

• 

• 

Lunch: Linssoppa med rökt sidfläsk

4 portioner

2 dl gröna linser

200 g rökt sidfläsk

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 morötter

3 selleristjälkar

Olivolja

1 1/2 l vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

2 lagerblad

Salt och svartpeppar

2 tomater

1/2 dl hackad färsk persilja

• 

1 Skölj och blötlägg linserna i 4 timmar eller över natten. Häll av vattnet. Skär sidfläsket i centimeterstora tärningar. Skala och finhacka lök, vitlök och morötter. Finhacka sellerin.

2 Hetta upp en stekpanna med olja och bryn fläsk, lök och grönsaker i några minuter. Tillsätt vatten, linser, buljongtärningar och lagerblad.

3 Låt koka i 20 minuter eller tills linserna är mjuka. Smaka av med salt och peppar.

4 Hacka tomaterna och lägg ner i soppan. Strö på persilja och servera.

• 

• 

Middag: Magnifik lammgryta

4 portioner

600 g benfri lammstek

Salt och svartpeppar

200 g lammkorv

150 g bogfläsk

5 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

Smör

1 dl blandade torkade plommon och aprikoser

1/2 msk torkad rosmarin

1 msk koncentrerad kalvfond

1 dl rödvin

3 dl vatten

• 

1 Skär köttet i grytbitar. Strö på salt och peppar.

2 Skär korven i mindre bitar och strimla fläsket. Skala och hacka lök och vitlök fint.

3 Hetta upp en stor gryta med smör och bryn kött, korv, lök och vitlök i några minuter. Tillsätt torkad frukt, rosmarin, kalvfond, rödvin och vatten.

4 Låt koka på svag värme i 1 till 1 1/2 timme. Servera med råris eller bulgur.

• 

Dag 19 – fredag

• 

Lunch: rester från dagen före

• 

• 

Middag: Oxfilé med rödbetsquinoa

4 portioner

4 bitar oxfilé eller

entrecote à 150 g

4 färska rödbetor

2 dl vit quinoa

1 squash

2 tsk olivolja

Salt och svartpeppar

1/2 dl färsk basilika

50 g blandad sallad

1 msk smör

25 g pinjenötter

Några persiljekvistar som dekoration

• 

1 Ta ut oxfilén från kylen så att den bli rumstempererad. Koka först rödbetorna med skal i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter eller tills de är mjuka. Häll av vattnet och dra av skalet.

2 Skiva rödbetorna och lägg i en skål. Koka quinoan enligt anvisningen på paketet och blanda med rödbetorna. Skriva squash i halv-centimeter tjocka skivor.

3 Hetta upp en stekpanna och stek skivorna runt om i några minuter. Blanda ner i quinoasalladen tillsammans med basilika. Fördela sallad på tallrikar och lägg över quinoasalladen.

4 Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn oxfilén på bägge sidor. Strö på salt och peppar. Lägg köttet på salladen och strö över rostade pinjenötter. Dekorera med en persiljekvist.

• 

• 

Dag 20 – lördag

• 

• 

Lunch: Snabba fläskfilégrytan

4 portioner

600 g fläskfilé

Smör

Salt och peppar

4 schalottenlökar

3 små vitlöksklyftor

200 g soltorkade

tomater

3 dl grädde

1 broccolistånd

• 

1 Skiva fläskfilén och stek den i smör. Salta och peppra. Finhacka vitlök och strimla lök och soltorkade tomater. Tillsätt vitlök och lök och låt bryna i någon minut.

2 Häll i grädden och tomaterna och låt koka ihop i cirka 10 minuter. Tillsätt broccolibuketter och låt koka ytterligare i 2 minuter.

3 Servera med en tomat och grönsallad.

• 

• 

• 

Middag: Thailändsk räk- och fiskgryta

4 portioner

2 morötter

2 salladslökar eller en bit purjolök

1 citrongräs

2 msk färsk

ingefära

1 vitlöksklyfta

1 msk solrosolja

1 burk kokosmjölk

5 dl fiskbuljong

300 g laxfilé

Saften av 1 lime

100 g sockerärtor

200 g skalade

räkor

Salt och vitpeppar

• 

• 1 Skala och strimla moroten och löken. Ta bort den träiga delen av citrongräset och finhacka resten. Riv ingefära

och vitlök.

2 Hetta upp en gryta med lite solrosolja och fräs grönsakerna tillsammans med citrongräs, inge-fära och vitlök i någon minut. Häll på kokosmjölk och buljong.

3 Skär laxen i små kuber och tillsätt i grytan tillsammans med pressad lime. Låt sjuda i 5 minuter. Lägg i räkor och sockerärtor och smaka av med salt och peppar.

4 Servera som en soppa eller som en gryta tillsammans med basmatiris eller råris.

• 

Dag 21  – söndag

• 

Lunch: rester från dagen före

• 

• 

Middag: Kyckling-biffar med fetaost och tomat

4 portioner

3–4 kycklingfiléer, cirka 500 g

100 g bacon

3 st schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

200 g fetaost

1/2 kruka färsk basilika

4 soltorkade tomater

2 tsk salt

1 krm peppar

Pestogrönsaker:

1 aubergine

1 squash

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

1 msk olivolja

Salt och svartpeppar

4 msk grön eller röd pesto

• 

1 Lägg ner kycklingfiléerna i en mixer och kör till en färs. Skär bacon i strimlor. Skala och finhacka lök och vitlök.

2 Hetta upp en stekpanna med smör och bryn lök, vitlök och bacon i några minuter. Låt svalna.

3 Smula fetaosten i en skål. Finhacka basilika och soltorkade tomater. Blanda fetaost, färs, lök, vitlök, bacon och basilika i en skål.

4 Forma till biffar och stek biffarna i smör tills de är genomstekta. Skiva grönsakerna i mindre bitar.

5 Skala och hacka lök och vitlök.

6 Hetta upp en stekpanna med olja och bryn grönsakerna och löken i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner pesto och servera med biffarna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!