Foto: Malte Danielsson

Recept för vecka 2 med GI

Vecka 2

Dag 8 – måndag

Lunch:Bönsalladmed halloumi

4 portioner

2 burkar cannelonibönor à 400 g

4 msk grön pesto

1/2 dl hackad färsk

persilja

Salt och svartpeppar

1 ask gula pärltomater

1 ask röda pärltomater

1 finhackad rödlök

1 påse rucolasallad, 70 g

1 paket halloumiost, 250 g

1 msk olivolja

1 persiljekvist somdekoration

• 

• 

• 1 Häll av bönorna och skölj ordentligt. Blanda bönor, pesto och persilja i en skål. Smaka av med salt och peppar.

• 2 Skölj tomaterna och blanda ner i skålen tillsammans med hackad rödlök. Lägg upp rucola på ett uppläggningsfat och toppa med bönblandningen. Skiva osten i en halv centimeter tjocka skivor.

3 Hetta upp en stekpanna med olja och stek osten på bägge sidorna i några minuter. Lägg osten på salladen och dekorera med en persiljekvist.

• 

• 

• 

Middag:Kyckling medgräddkokt brysselkål

4 portioner

3–4 kycklingfiléer

4 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1 knippe färsk

brysselkål

1 tsk curry

1 msk kycklingfond

1/2 dl vatten

1 dl grädde

1 paket bacon

3 msk pinjenötter

• 

• 1 Skiva kycklingfiléerna. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn bryssel- kålen runt om. Tillsätt curry, fond, vatten och grädde. Låt koka ihop under några minuter.

• 2 Skiva bacon fint och bryn runt om i en stekpanna med smör. Lägg i pinjenötter och blanda om med bacon.

• 3 Häll bacon och pinjenötter över kycklinggrytan och servera.

• 

• 

Dag 9 – tisdag

• 

• 

Lunch:Quinoasalladmed apelsin

4 portioner

3 dl vit quinoa

1/2 litet savoykålshuvud

1/2 broccolihuvud

1/2 rödlök

2 msk smör

6 apelsiner

1 msk honung

2 msk olivolja

Salt och svartpeppar

Äppeltsatsiki:

1 rött äpple

1/2 dl crème fraiche

1 msk majonnäs

Salt och vitpeppar

• 

• 1 Gör först tsatsiki genom att blanda alla ingredienser. Ställ kallt. Koka quinoa i lättsaltat vatten i 13 minuter. Häll av vattnet.

• 2 Strimla kålen och bryt broccoli i små buketter. Skala och finhacka lök.

3 Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn lök, broccoli och savoykål i några minuter. Strö på lite salt och peppar. Blanda ner quinoa och lägg upp på ett serveringsfat. 

4 Filéa apelsinerna genom att skära av skalet med en vass kniv. Lägg apelsinen i handen och skär försiktigt ut filéer med

en vass kniv.

5 Blanda ner apelsinfiléerna i quinoasalladen och pressa den resterande apelsin-

saften över och blanda om ordentligt.

6 Smaka av med salt och peppar. Servera med en klick äppeltsatsiki.

• 

• 

Middag:Godaste spagettin med balsamicotomater

4 portioner

8 dl kokt quinoapasta med persilja (cirka 250 g före kokning)

1/2 rödlök

1 vitlöksklyfta

1/2 dl olivolja

1 ask ekologiska körsbärstomater

1 dl balsamvinäger

Salt och svartpeppar

1 kruka färsk basilika

• 

• 1 Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Skiva rödlöken tunt och finhacka vitlöken.

• 2 Hetta upp en stekpanna med olivolja i och lägg i rödlök, vitlök och tomater. Stek i någon minut, häll sedan på balsamvinäger och låt steka i 5 minuter.

• 3 Fördela pasta på tallrikar och häll över tomatblandningen. Strö på hackad, färsk basilika, salt och svartpeppar.

• 4 Servera med en klick ärtpesto.

• 

Dag 10 – onsdag

• 

Lunch: rester från dagen före

• 

• 

Middag: Lax med salviapesto

4 portioner

600 g laxfilé

Salt och svartpeppar

Salviapesto:

1 kruka färsk salvia

1 dl pumpafrön

2 vitlöksklyftor

1 1/2 dl riven färsk parmesan

1 dl olivolja

Saften av 1/2 citron

Salt och svartpeppar

• 

1 Sätt ugnen på 150 grader. Skär laxen i fyra bitar och lägg i en ugnssäker form. Strö på salt och peppar.

2 Lägg alla torra ingredienser till peston i en mixer och kör i någon minut. Häll på olivolja, citronsaft och smaka av med salt och peppar.

3 Fördela peston över lax-bitarna och sätt in i ugnen

i cirka 20 minuter.

4 Servera med sallad och kokt quinoa med smak av citron, avokado.

• 

Dag 11 – torsdag

• 

• 

Lunch:Rostad paprikasalladmed starka korvar

4 portioner

1 röd paprika

1 gul paprika

15–20 färska champin-joner

2 msk skånsk senap

2 msk grädde

1 msk olivolja

1 msk vatten

1 tsk smör

4–6 starka korvar med hög kötthalt, över 80 procent

1 påse rucolasallad à

70 g

• 

1 Sätt ugnen på 250 grader. Dela paprikan skär bort kärnhuset. Lägg paprikahalvorna på en ugnsplåt och grilla i ugnen i cirka 15 minuter eller tills de börjar bli svarta.

2 Ta ut plåten och dra av skinnet på paprikan. Dela champinjonerna och lägg i en skål. Blanda ner senap, grädde, olja och vatten. Smaka av med salt och peppar.

3 Dela korvarna och hetta upp en stek-panna med smör. Bryn korvarna runt om.

4 Lägg sallad på ett serveringsfat eller i en skål och toppa med champinjonblandningen, paprika och korvar. Servera direkt.

• 

• 

Middag:Masalakyckling med raita och citrussallad

4 portioner

1 paket färska kycklingklubbor, 900 g

1 påse färdig indisk kryddblandning till exempel Garam Masala, cirka 45 g

1/2 dl matlagningsyoghurt

Salt och svartpeppar

1 grapefrukt

2 apelsiner

1/2 kruka färsk mynta

1 röd chili

1 msk rapsolja

1 paket färska haricots verts

• Raita:

1/2 gurka

1/2 morot

1/2 rödlök

1 tomat

2 dl matlagningsyoghurt

Salt och svartpeppar

1 krm malen spiskummin

1 krm paprikapulver

1 msk hackad färsk koriander

• 

1 Sätt ugnen på 200 grader. Blanda krydd-blandningen med yoghurt i en skål. Lägg ner kycklingklubborna och blanda om ordentligt. Lägg upp kycklingen på en plåt. Strö på salt och peppar. Sätt in i ugnen i cirka 25 minuter. Gör sedan raitan genom att skära gurkan och morot i små tärningar. Skala och finhacka rödlöken. Dela tomaterna och ta bort kärnhusen och hacka tomatköttet fint.

2 Blanda allt med yoghurten och smaksätt med salt, peppar, spiskummin och paprikapulver. Strö hackad koriander över och blanda väl. Ställ kallt.

3 Gör citrussalladen genom att skära filéer från grapefrukten och apelsinen. Lägg i en skål och pressa resterande saft över. Hacka mynta och chili fint och blanda ner i salladen.

4 Koka upp vatten och lägg i haricots verts i en minut. Skölj och låt svalna. Blanda ner i salladen. Servera med salladen och en klick raita.

• 

• 

Dag 12 – fredag

• 

• 

Lunch:Falukorv medblomkålsmos

4 portioner

Nu finns det falukorv som innehåller nötkött i stället för fläskkött och smakar mycket bra! När du väljer korv måste du titta på innehållsdeklarationen och välja en korv med hög köttmängd och undvika korv med mycket tillsatser.

• 

400 g falukorv

1/2 aubergine

1/2 squash

Smör

Salt och svartpeppar

1 äpple

4 msk senap

Blomkålsmos med gräslök:

1 blomkålshuvud

1/2 dl grädde

Salt och vitpeppar

2 msk hackad färsk gräslök

Tillbehör:

Hyvlad morot och saltgurka

• 

1 Gör först moset genom att bryta blomkålshuvudet i buketter. Lägg dem i en kastrull och häll över vatten så att det täcker blomkålen.

2 Koka upp och låt koka i cirka 10 minuter eller tills blomkålen är genomkokt.

3 Häll av vattnet och lägg blomkålen i en matberedare. Mixa i några sekunder och häll på grädden. Kör till ett jämnt mos.

4 Häll över moset i kastrullen och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner gräslök. Skär falukorv, aubergine, squash och äpple i skivor.

5 Hetta upp en stekpanna med smör och stek först falukorven, sedan aubergine och squash. Strö på lite salt och svartpeppar över grönsakerna.

6 Varva korv, äpple, grönsaker och lägg en klick senap emellan. Stick en tandpetare eller en grillpinne genom korven så att det håller ihop.

7 Servera med blomkålsmos, saltgurka och hyvlade morötter.

• 

• 

Middag:Snabba fiskgrytan

• 

4 portioner

400 g räkor med skal

500 g fiskfilé, till exempel torsk och lax

1 purjolök

1 stor fänkål

1 finhackad vitlöks-klyfta

Smör

2 1/2 dl hönsbuljong

2 dl crème fraiche gourmet, saffran och tomat

Rivet skal av 1/2 apelsin

2 msk färsk timjan eller 1 tsk torkad

• 

1 Skala räkorna. Skär fisken och purjolöken i stora bitar och fänkålen i mindre bitar. Fräs purjolök, fänkål och vitlök i smör i en stekpanna.

2 Häll på buljong och crème fraiche. Låt det koka upp. Lägg i fisken och låt det sjuda på svag värme cirka 5 minuter.

3 Lägg i räkorna och krydda med apelsinskal, vitlök och timjan.

• 

• 

Dag 13 – lördag

• 

• 

Lunch: Ugnsbakade tomater med tonfisk

4 portioner

8 bifftomater

1 burk tonfisk i vatten, 150 g

1/2 dl strimlad purjolök

1 msk olivolja

Salt och svartpeppar

150 g mozzarella

• 

1 Sätt ugnen på 200 grader. Dela tomaterna och gröp ur innehållet och lägg i en skål.

2 Häll av tonfisken och blanda ner i skålen tillsammans med purjolök, olja, salt och peppar.

3 Placera tomaterna på en ugnsplåt och lägg i tonfiskfyllningen.

4 Smula mozzarella över och gratinera i ugnen i 20 minuter. Servera med sallad.

• 

• 

Middag: Ebbas kycklingcurry

4 portioner

4 kycklingfiléer

6 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

2 msk solrosolja

2 msk indisk currypasta

3 msk curry

2 burkar kokosmjölk

2 msk kycklingfond

1 kanelstång

3 stjärnanis

1 litet blomkålshuvud

Salt och vitpeppar

• 

1 Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp en gryta med olja. Bryn lök och kyckling i någon minut.

2 Tillsätt currypasta och curry och häll på kokosmjölk och kycklingfond. Låt koka upp. Lägg i kanelstång och anis och låt sjuda i 10 minuter.

3 Bryt blomkålen i små buketter och lägg i grytan. Låt koka ytterligare ett par minuter och smaka av med salt och peppar.

• 

Dag 14– söndag

• 

• 

Lunch:Gazpacho

4 portioner

3 morötter

1/2 gurka

2 stjälkar bladselleri

8 tomater

1 röd paprika

4 soltorkade tomater

1/2 finhackad rödlök

1/2 finhackad röd chili

Svartpeppar

• 

1 Skala morötterna. Skär morötter, paprika och selleri i pyttesmå tärningar. Skär tomater och paprika i mindre bitar och lägg i en matberedare.

2 Tillsätt soltorkade tomater och hackad rödlök. Mixa i någon minut och smaka av med färsk chili (kan uteslutas) och svartpeppar.

3 Fördela de små grön-sakstärningarna i två glas eller skålar och häll över tomatsoppan.

• 

• 

Middag:Ugnsstekt lax med brie och nötter

4 portioner

4 laxfiléer à 150 g

75 g brieost eller camembertost

4 msk fikonmarmelad

1 tsk olivolja

Salt och svartpeppar

1/2 dl valnötter

1 påse sallad à 70 g

• 

1 Sätt ugnen på 175 grader. Skär ett snitt i laxfilén och fördela ost och marmelad i varje skåra.

2 Smörj en plåt med olja och lägg på laxfiléerna. Strö på salt, peppar och valnötter. Sätt in i ugnen i cirka 15 minuter.

3 Fördela sallad på tallrikar och lägg på laxfilén. Servera med oliv- olja och balsamvinäger.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!