Råvaruskola: Tomater
Råvaruskola: Tomater Foto: ©Christian BERND - stock.adobe.com

Råvaruskola: Tomater

Enkel guide till hur du förvarar tomater och vilka sorter du kan välja.

Så förvarar du dina tomater

Det finns bara ett sätt att bevara tomatens smak - håll den borta från kylen! Tomater trivs bäst på köksbänken. En gnutta honung eller socker för att förstärka tomaternas egen sötma i en sås eller soppa är inte fel.

Odla egna tomater

De godaste tomaterna är de man odlar själv. Egenodlade kan skördas under sensommaren och långt in på hösten om säsongen är mild. Tomatplantan har stark växtkraft, och man måste inte ha växthus, även om det påskyndar mognadsprocessen så att tomaterna kan skördas tidigare. Det finns många sorter som klarar sig fint på friland, i en säck med jord mot en solig vägg eller på en balkong. Se bara till att vattna ordentligt och att de får mycket näring.

Röd, vit, gul, grön, rosa, lila, brun och svart - allt smakar tomat! Det finns 2 500 tomatvarianter.

Läs också: Så odlar egna tomater hemma - steg för steg (från Mitt kök)

Olika sorters tomater

Tomater som förs vidare från generation till generation kallas för kulturarvssorter, eller Heirloom. Skörden blir inte lika riklig, men smaken är mer koncentrerad och sorterna är ofta fullproppade med antioxidanter.

Exempel på olika sorter: Zebrino tjockt skal, mörkt kött, mycket lykopen. | Sungold söt smak. | San Marzano köttig tomat med färre kärnor. | Santorange liten plommontomat.

Olika storlek på tomater

Riktigt stora tomater passar bra att lägga på grillen. Kvisttomater bör få sitta kvar på sin kvist så länge som möjligt för att bevara smaken.

Plommontomater är extra "köttiga" och innehåller inte lika mycket vatten som andra sorter.

Små tomater som körsbärstomater, babyplommontomater och pärltomater är ofta söta och smakrika och blir extra dekorativa i sallader.

Romantica är extra aromatiska små kvisttomater.

Lykopen i tomaten

Röda tomater är det livsmedel som är rikast på lykopen, en antioxidant som är ett bra försvar mot fria radikaler orsakade av stress. Lykopen är fettlösligt, så ät därför gärna tomaterna tillsammans med lite olja.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!