Tofu - enkel guide
Tofu - enkel guide Foto: ©tycoon101 - stock.adobe.com

Råvaruskola: Tofu

Tofu är en praktisk vegansk proteinkälla. Den neutrala smaken gör att den passar med många olika smaksättare.

Tre vanliga sorters tofu

I Sverige finns det framför allt tre varianter av tofu i butikerna: naturell fast tofu, marinerad fast tofu och silkestofu. Fast tofu passar bra att panera, steka och ugnsbaka.

Silkestofu kan, förutom att den är god att toppa grytor eller smakrika wokrätter med, även bli till krämiga såser, dressingar och desserter.

Tofu påminner om färskost i konsistensen och har en mild, näst intill neutral smak. Därför kan den gärna marineras före tillagning, eller serveras med en smakrik sås.

Läs också: Så lyckas du med tillagning av tofu

Så förvarar du tofu

Blir det tofu över kan man förvara den i dess ask eller i en burk med lock i lite friskt vatten. Öppnad tofu håller ca 1 vecka i kylskåp.

Tofu är "ost" gjord på soja

Tillverkningen av tofu påminner om när man gör ost. Förenklat så blötläggs sojabönor innan de mals och kokas till sojamjölk, som sedan ystas och silas för att få fram slutprodukten.

Välj gärna ekologisk och Krav-märkt tofu så att du vet att sojan framställts på ett hållbart sätt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!