Råvaruskola: Te - enkel guide till olika sorters te
Råvaruskola: Te - enkel guide till olika sorters te Foto: Lisa Björner

Råvaruskola: Te

Te-guide. Efter kaffe är te världens mest konsumerade dryck. Lär dig mer om olika sorter.

Guide till olika sorters te

Vitt te och jasminpärlor. Foto: Lisa Björner

Vitt te 

En lite exklusivare tesort. Då bladen bearbetas ytterst lite och torkas i relativt låg temperatur innehåller vitt te många nyttiga ämnen och antioxidanter. Det har en mild smak. Vattentemperaturen ska vara runt 80°.

Jasminpärlor

Exklusivt te där tebladen skördas för hand och handrullas till små kulor. Pärlorna vilar tillsammans med färska jasminblommor, så teet får äkta doft och smak av jasmin.

Earl grey och oolong Foto: Lisa Björner

Earl Grey

Mycket populärt svart te som fått namn efter den brittiske premiärministern Charles Grey (1764-1845). Teet är vanligtvis smaksatt med bergamottarom. Bryggtemperatur 90-100°.

Oolong

Ett mycket smakrikt te, som ligger någonstans mellan grönt och svart te när det gäller graden av oxidering. Smakar bäst om det dricks ur små koppar av tunt porslin. Vattentemperaturen bör ligga på 85-95°.

Pu'er, rött te och grönt te Foto: Lisa Björner

Godare te ...

● Låt inte tevattnet koka.

● Drick teet direkt när det är färdigbryggt.

5 000 år gammal är tehistorien. Då "uppfanns" teet enligt legenden av kejsaren Shen Nung i Kina

Pu'er

Populärt te i Kina. Det är ett jäst te, som lagras länge för att utveckla sin speciella smak. Det har lång eftersmak och klarar att bryggas flera gånger. Bryggtemperatur 95-100°.

Rött te

Rooibos är ett örtte från Sydafrika där busken Aspalathus linearis växer. Smaken är ganska mild, naturligt söt och fruktig, och teet blir inte beskt även om det drar länge. Innehåller inte något upppiggande koffein; därför är det perfekt som kvällste. Bryggtemperatur 90-100°.

Grönt te

När tebladen inte tillåts oxidera, som svart te, blir det "grönt" te. Det har fått mycket uppmärksamhet genom forskningsrapporter som visat dess positiva hälsoeffekter. Det är viktigt att inte ha för hett vatten vid bryggningen, 75-80° är lagom.

Läs också: Goda recept till tebjudning

Läs också: 6 anledningar att dricka te oftare (från Mitt kök)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!