Foto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock Foto: ©anna_shepulova - stock.adobe.com

Råvaruskola: Rabarber

Rabarber är en tacksam trädgårdsväxt som kan ge skörd år efter år. Njut av den syrligt pigga smaken och frys in det som bli över till vintern.

Välj rätt sorts rabarber

Det finns en mängd olika rabarbersorter. Den vanligaste i Sverige är Viktoria, som har gröna stjälkar. Röda sorter ger mindre skörd än de gröna. Godast anses Marshalls Early Red vara.

När kan jag skörda rabarbern?

Under det första året bör man inte ta några stjälkar utan låta näringen gå tillbaka till plantan. Andra året kan man ta en försiktig skörd, och först tredje året kan man skörda rejält.

Frysa in rabarber

Skölj och skär rabarbern i bitar, 2-3 cm. Lägg i kokande vatten, koka 2 min. Häll av och låt bitarna stå i iskallt vatten ca 2 min för att stoppa kokningen. Sila och torka. Lägg rabarberbitarna på en bricka med bakplåtspapper. Frys in 1 timme eller tills bitarna är hårda. Lägg över i fryspåsar och tryck ut luften. Praktiskt med lösfryst så kan du enkelt ta ut så mycket som du behöver.

Hur länge håller rabarber i frysen?

Genom att frysa in rabarber kan de hålla sig färska i upp till ett år. Allra bäst blir det om du använder rabarbern inom två månader.

Oxalsyra i rabarber

Rabarber innehåller oxalsyra, som i större mängder är giftig och ställer till problem för njurarna. Bladen innehåller extra mycket oxalsyra och äts därför inte.

Läs också: 5 spännande fakta om rabarber (från Mitt kök)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!