ANNONS

Innehåll från Switzerland Cheese Marketing Nordics

Ostmakaren om Gruyères hemlighet + supergott recept

Att Gruyère har fått smak av sina långa traditioner är helt uppenbart. Sedan sekler har den ursprungsskyddade schweiziska osten tillverkats hantverksmässigt på den höglänta landsbygden. En av dessa magiska ostmakare är Adrian Scheidegger.

På de rullande kullarna i hjärtat av Gruyère bor Adrian Scheidegger. Här på 700 meters höjd ligger hans lika älskade som traditionella arbetsplats: Fromagerie Niedermuhren. Tittar han just bortom byn kan Adrian se några av de drygt 200 kor som varje dag ger den mjölk som är själva sinnebilden av den smakrika 

Gruyèreosten.

Adrian Scheidegger tillverkar Gruyère alla dagar om året.

– Vi tillverkar 155 ton Gruyère om året. Den färska mjölken levereras hit till mig två gånger om dagen, så här görs Gruyère 365 dagar om året. Precis som det har gjorts de senaste 400 åren, berättar Adrian som är andra generationen ostmakare efter att ha tagit över Fromagerie Neidermuhren av sin far.

Tillverkning mitt i byn

Vi är bara 20 kilometer från byn Gruyère, som gett osten sitt namn. Adrian Scheidegger är född och uppvuxen här i lilla Niedermuhren med sina 200 invånare – och för honom finns förstås ingen godare ost än denna. Om Gruyère är din favoritost med får du inte missa det goda receptet längre ner.

"Vi brukar säga att genomsnittsavståndet mellan korna och osttillverkningen aldrig är längre än tre kilometer", berättar Adrian.

– Jag tror att en av hemligheterna bakom Gruyère är att den tillverkas i små kvantiteter och i personliga miljöer. Vi har fabriken mitt i byn, omgivna av våra 13 mjölkbönder, säger Adrian leende under sin vita jobbkeps.

Både blommig och nötig

Gruyère är en ursprungskyddad ost, AOP – Appelation d’Origine Protégée. Ostens smak pendlar mellan att vara behagligt blommig och mild till att få mer kraft och nötighet. Allt beroende på lagringstid.

En av hemligheterna bakom Gruyère är att den tillverkas i personliga miljöer

I Adrians Scheideggers lilla butik i fromageriet finns alla varianter av osten. Vintertid använder både de lokala kunderna och han den helst som bas i en klassisk ostfondue, men såhär års äter han den antingen lagrad med ett glas rött, eller tillsammans med en god pasta.

– Landskapet just nu på våren är alldeles fantastiskt. Här säger man: Le gout de terroir, smaken av jorden. Hela året får korna bara naturligt foder, betesgräs och hö. Därför är också smaken så naturlig, helt utan tillsatsämnen, berättar Adrian innan han måste skynda in i fabriken igen. Dagens andra mjölkleverans kallar.

Julia Tuvesson har gjort en supergod Tarte flambée med Gruyère, som är perfekt att bjuda gäster på i vår och sommar. Foto: JULIA TUVESSON

Recept: Tarte flambée med Gruyère, karamelliserad lökkräm, potatis och dragon

Ingredienser

1 piadina, libabröd eller tunt utkavlad pizzadeg

2 gula lökar, tunt skivade

1–2 msk smör

1 dl crème fraiche

1 liten nypa strösocker

1–2 dl riven Gruyère AOP

3–4 delikatesspotatisar

Topping

1/2 kruka dragon

1 nypa chiliflakes

Grovmalen svartpeppar

Såhär gör du

Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Skär potatisen tunt. Koka i lättsaltat vatten ca 2 minuter så att potatisens råa smak försvinner. Låt rinna av.

Stek löken i smör och/eller olja på medelvärme tills den börjar mjukna och få färg. Tillsätt socker och salt. Blanda med crème fraichen.

Bred ut lökkrämen jämnt över brödet. Lägg på potatisen och riv över Gruyère AOP. Grädda i ugnen, ca 10 minuter tills osten och kanterna blivit gyllene.

Toppa med dragon, chiliflakes och svartpeppar.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Switzerland Cheese Marketing Nordics och ej en artikel av Allt om Mat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!