Ny kokbok med grillat

Sista boken i Allt om Mat:s kokboksserie bjuder på massor av goda tips för grillpremiären.

Grillat är grejen! Denna ursprungliga form av matlagning fortsätter vara populär i världens alla matkulturer. Varför? För att det är en enkel och trivsam form av matlagning som ofta ger prima resultat, gissar vi. Dessutom grillas det under bar himmel – en stor del av tjusningen för alla som kan känna sig instängda i köket ibland.

Grillning förknippas kanske fortfarande mest med korv och kött, men som vi visar i den här boken finns det även många grillrätter med fisk och grönsaker i huvudrollen. Vad du än väljer att grilla kan du se fram emot härliga dofter och korta tillagningstider (men ta dig tid att vänta in den perfekta, askgråa glöden!).

En del av recepten här har hämtat inspiration från andra länder, till exempel USA, Grekland och Indien, men anpassats efter svenska förhållanden och matvanor. Bokens innehåll har delats in i fyra kapitel:

Fisk

Alla typer av fisk kan tillagas på grillen. Enkla att hantera är fetare fisksorter med fast kött, till exempel lax, som därför dyker upp i flera recept. Allra lättast att grilla är kanske tonfisken, som vi ger japansk touch med både wasabi och teriyaki. Ett smidigt sätt att undvika fiskkött som bränner fast på grillgallret är annars att tillaga fisk i foliepaket med smör och kryddor. Sådana rätter, till exempel med plattfisk, finns det också med i vårt urval.

Kyckling och lamm

Kycklingspett är mångas favorit i grillsammanhang, kanske för att de är så enkla att variera och lätta att lyckas med. Här finns förslag på flera smaksättningar, bland annat bourbonmarinerade spett och spett varvade med citron och lagerblad. Kapitlet innehåller också recept på kycklinglever, kycklingklubbor och helstekt kyckling. De grillade lammrätterna – av färs, entrecôte och lägg –~är kanske bokens största överraskning eftersom lammkött inte är lika vanligt på svenska grillgaller som annat kött.

Fläsk- och nötkött

Fläskkött har alla utsikter att bli saftigt och gott när det grillas. Filén är till exempel mycket användbar, prova gärna den äppelmarinerade varianten eller spetten med kinesisk hoisinsås. Här finns också idéer att hämta för den som vill grilla fläskkött i form av kotletter, karré, bogfläsk och revbensspjäll. Bland nötköttsrätterna kanske lövbiffsruladerna fyllda med grönsaker eller currymarinerad entrecôte med apelsinglaze kan locka?

Tillbehör

Grillat i alla ära, men utan goda tillbehör blir måltiden knappast komplett. I bokens avslutande kapitel finns grönsaker, sallader och såser med förmåga att lyfta fram och komplettera det grillade. Salladerna har bulgur, potatis, pasta eller bönor som bas, och bland såserna finns både chilihet mangosalsa och krämig guacamole.

Vilken utrustning behövs då för att skrida till verket? Ja, det beror förstås på vad man tänker grilla. Förutom själva grillen är någon form av grilltång, långskaftad pensel och grillhandske att rekommendera. En termometer kan också vara bra att ha, liksom en stålborste att rengöra gallret med. Mycket mer behövs inte.

Den särpräglade smaken som grillning över glödande träkol ger är svår att ersätta, men många tycker att grillning på gasolgrill eller i vanlig ugn är ett fullgott alternativ. Oavsett vilken typ av grillning du föredrar finns förhoppningsvis gott om inspiration i denna bok – lycka till!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!