Nu vill kockarna hjälpa barnfamiljerna

Familjemat på enkla sätt är nya kokbokstrenden.

Flera av landets stjärnkockar är småbarnsföräldrar och kämpar själva med tidspusslet under vardagarna. Nu tar de sig an barnfamiljerna och skriver kokböcker med tips, inspiration och enkla recept.

Fyra kokböcker som räddar vardagen:

1. Toms tips

(Nordstedts) Av Tom Sjöstedt, stjärnkock, medlem i kocklandslaget, tv-kock.

För vanliga människor som behöver hjälp med planering för att hinna laga mat. Recept för sju veckor.

"Så tar du hand om resterna" 

– Jag har själv svårt att hinna med vardagsmaten och använder gärna veckomatsedlar. Recepten för veckodagarna bygger på billig vardagsmat med råvaror som falukorv, kyckling, strömming och

köttfärs. Jag tipsar också om hur man kan ta hand om all mat som blir över.

2. Måndag–torsdag, riktig mat för familjen

( Natur & Kultur) Av Markus Aujalay, stjärnkock som ofta syns i tv.

En bok om hur vardagsmaten kan göras mer njutningsfull och mindre krävande. Ett 60-tal av Aujalays enkla favoritrecept.

"Mer njutning, mindre krav"

– Jag har utgått från min egen situation med barn och en vardag som ska gå ihop. Jag frågade runt bland kompisar vilken kokbok de skulle vilja ha. Många sa att de behöver tips på hur de ska få ihop veckomaten.

3. Vardagsfest. Njutning hela veckan!

(Bokförlaget Semic) Av Jens Linder, kock och matskribent.

Vill inspirera till njutbar mat mitt i veckan för att göra livet lite roligare.

"Guldkant på vardagen"

– Ofta vill man att det ska vara lite mindre rutinartat. Man kan göra en picknick i vardagsrummet, ha filmkväll eller ett amerikanskt tema. Att sätta guldkant på vardagen behöver inte vara så märkvärdigt. Många av recepten är så enkla att man kan låta barnen hjälpa till

4. Italiensk fastfood 

(Bonnier Fakta) Av Paolo Roberto, fd proffsboxare, programledare, tv-kock med mera.

Handlar om konsten att laga god mat på kort tid. 40 italienska recept.

"Smaken är det viktigaste"

– Dummaste ursäkten för att inte laga bra mat är ”Jag kan inte laga mat”. Här har jag samlat några traditionella och enkla recept från mina fastrar i Syditalien. Jag riktar udden mot snobberiet kring matlagning. Ju längre tid det tar desto finare... det är bullshit. Det är hur det smakar som är det viktigaste.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!