<p>FRAMTIDENS MELODI Med ny belysningsteknik hoppas odlaren Patric Torle i &Auml;ngelholm kunna sk&ouml;rda f&auml;rskpotatis &aring;ret runt. &quot;Redan till ny&aring;r kommer vi att leverera f&auml;rsk potatis igen&quot;, s&auml;ger han.<span class="byline"><br />
</span></p>

FRAMTIDENS MELODI Med ny belysningsteknik hoppas odlaren Patric Torle i Ängelholm kunna skörda färskpotatis året runt. "Redan till nyår kommer vi att leverera färsk potatis igen", säger han.

Foto: Stefan Lindblom/ Helsingborgs-Bild

Nu skördas första färskpotatisen

Ny teknik har fixat ett rekordtidigt vårtecken i vinterkylan.

Här är framtidens färskpotatis - redan i dag. De rekordtidiga primörerna beräknas betinga ett rekordpris kring 750 kronor kilot. Och jodå, de små knölarna smälter i munnen.

- De smakar underbart med lite salt, intygar lantbrukaren och odlaren Patric Torle.

 De skånska potatisarna, av sorten Solist, skördas just nu i en jättehall i Varalöv utanför Ängelholm. Den första leveransen blir mellan 50 och 100 kilo stor och saluförs genom branschföreningen Svenska Odlarlaget. - Potatisarna säljs i förpackningar på 400 gram, berättar Patric Torle för Kvällsposten.

Exklusiv delikatess

Priset beräknas till cirka 300 kronor paketet, vilket i så fall innebär ett kilopris på mellan 700 och 800 kronor till i första hand exklusivare butiker och restauranger.

 - De är verkligen goda, rena delikatesserna, säger Patric Torle som givetvis har provsmakat sina primörer.

Odlingen är möjlig tack vare ny LED-teknik, med energisnåla lampor med lysdioder.

Färgat ljus får dem att växa

Dioderna varierar i färg från rött till grönt och blått. Det röda ljuset gör plantorna längre medan det blå gör dem kompaktare.

 - Det här är en metod som har framtiden för sig. Vårt mål är att kunna leverera färsk potatis åren runt, säger Patric Torle.

Han tror att konsumenterna gärna väljer närproducerade svenska potäter om bara priserna kan pressas.

- Färspotatis året runt skulle exempelvis kunna vara en marknad för landets gårdsbutiker, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!