Norge börjar med nyckelhålet

Våra grannländer tar ett steg mot ett hälsosammare liv och väljer nu att använda en svensk hälsomärkning: Nyckelhålet. - Viktigt att ha en symbol som gör det enkelt att välja sunt, säger Norges hälsominister.

Nu ska Norge ta till sig vårt svenska nyckelhål och börja märka sina nyttigare matvaror med symbolen. Även Danmark är intresserad av märkningen, som EU godkände 2005. 

Symbolen kommer från svenska livsmedelsverket och ska hjälpa konsumenten att välja ett hälsosammare alternativ.

- I vår snabba vardag är det viktigt att ha en symbol som gör det enkelt och snabbt att välja sunt, oavhängigt bakgrundskunskaper, säger Norges hälso- och omsorgsminister Sylvia Brustad i ett pressmeddelande från norska hälsodepartementet.

Hoppas på utökad kunskap

- Ujämningen av sociala skillnader i kosthåll är ett viktigt mål och en Nyckelhålsmärkning ser till att nå fram till konsumenterna på ett bra sätt. 

Nu hoppas den norska ministern att märkningen ska leda till ökad kunskap om kosthåll och ökad förbrukning av frukt och grönt och mindre fett, socker och salt. 

- Att Norge ansluter sig visar att Nyckelhålets bärande idé är bra, säger Anita Laser Reuterswärd, ansvarig för Nyckelhålet i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!