<p>Fem goda r&auml;tter med den r&auml;tta sammans&auml;ttningen.</p>

Fem goda rätter med den rätta sammansättningen.

Foto: Arne Adler

Nå din hälsovikt med ISO-dieten

Här är fem enkla recept för dig som vill komma igång med nya ISO-dieten.

ISO står för isokalorisk vilket innebär att ISO-dieten består av lika delar kolhydrater, protein och fett, kostens energiinnehåll ska bestå av en tredjedel av varje. Totalt ska du äta runt 1600 kalorier per dag. Grunden i ISO-dieten är kolhydrater i liten mängd, mycket protein och utvalt fett.

För optilmal effekt och maximal viktminskning med ISO-dieten bör du motionera, säger ISO-coachen Kristina Andersson. Satsa på minst 30 minuters motion varje dag, en rask promenad kan vara tillräckligt!

Här är fem recept hämtade ur boken "Isodieten-kokboken" av Kristina Andersson, Martin Brunnberg och Fredrik Paulún.

Lingonsmoothie

1 portion

1 1/2 dl lättkesella (150 g)

1,5 dl minimjölk

1 dl frysta lingon (60 g)

1/2 banan (50 g)

1/2 msk kallpressad linfröolja

1 kokt ägg

Gör så här:

1) Kör kesella, mjölk, lingon, banan och linfröolja

i en mixer till en drink.

2) Ät ett kokt ägg och drick kaffe eller grönt

te till.

Äpple med keso, mandel och kanel

1 portion

100 g keso (ca 1 dl)

5 g mandel

65 g äpple

kanel

Gör så här:

1) Blanda keson med äpplet i småbitar och hackad mandel. Toppa med lite kanel.

Tapastallrik

1 portion

1/4 liten nätmelon, tärnad (120 g)

30 g hårdost, tärnad

1 skiva mager lättrökt skinka (15 g)

3 gröna oliver

30 g paprika

Gör så här:

1) Tärna melonen och osten, skiva paprikan. Lägg upp allt på en tallrik.

Spenatquinoa med rökt lax

2 portioner

2 dl okokt quinoa

200 g spenat

1 grönsaksbuljongtärning (utan härdat fett)

4 soltorkade tomater

300 g kallrökt lax

Gör så här:

1) Koka spenat och quinoa tillsammans med buljong.

2) Blanda sedan ner soltorkade tomater. Servera med rökt lax.

Köttfärsbiffar med potatis

2 portioner

200 g köttfärs, 5 procent fetthalt

1 lök (100 g)

1 ägg

en rejäl näve rucola

100 g gurka

1 stor tomat (140 g)

4 tsk vinäger

2 tsk olivolja

2 medelstora potatisar (200 g)

2/3 dels dl lingon (40 g)

2&ndash;3 msk kapris

Gör så här:

1) Finhacka löken och blanda den med färsen och ägget. Salta och peppra.

2) Forma biffar och stek i lite olja eller smör.

3) Gör en sallad på rucola, hackad gurka, hackad tomat, vinäger och olivolja. Servera med biffarna med sallad, kokt potatis, lingon och kapris.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!