<p>Bilder ur senaste boken &quot;Morberg jagar och lagar&quot;.</p>

Bilder ur senaste boken "Morberg jagar och lagar".

Foto: Martin Löf

Morbergs höstmat – älgfärsbiffar, svampkrustader & trattkantarellsoppa

Fyra läckra höstrecept ur Per Morbergs senaste bok "Morberg jagar och lagar": Älgfärsbiffar med ugnsbakad mandelpotatis, svampkrustader, trattkantarellsoppa och en härlig blåbärspaj med vaniljsås.

Ps. Här kan du köpa Morbergs förkläde i läder

Morbergs älgfärsbiffar med ugnsbakad mandelpotatis

Både barn och vuxna älskar köttbullar i gräddsås med potatis och lingon. Den feta vispgrädden är bra för den lite torra älgfärsen.

✤ 4 portioner

500 g älgfärs

1 ägg

1 tsk salt nymalen peppar

1 gul lök

3 enbär

2 dl vispgrädde

1/2 dl ströbröd

rapsolja och smör till stekning

Sås

2–3 schalottenlökar

1 msk smör

2 dl vilt- eller köttfond, helst hemkokt

3 msk sherry

3 dl vispgrädde eller crème fraiche

ca 4 msk messmör

2 msk rårörda lingon

2 tsk fransk senap

2 msk japansk soja, helst tamari

ev. salt och peppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop färs, ägg, salt och peppar till en slät smet.

2. Skala och riv löken, finhacka enbären och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna till färsbiffarna. Blanda smeten ordentligt och forma den till 8 små eller 4 stora pannbiffar.

3. Bryn biffarna tills de fått fin färg och låt dem steka klart i ugnen, 5–7 minuter eller tills köttsaften som sipprar ut är genomskinlig.

4. Gör såsen: skala och finhacka schalottenlökarna. Fräs dem i smöret i en kastrull.

5. Häll i fond, sherry och grädde och låt allt koka upp under omrörning. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen långsamt koka ner till önskad konsistens. Rör om då och då. Smaka eventuellt av med salt och peppar.

6. Servera biffarna tillsammans med såsen, ugnsbakad mandelpotatis och rårörda lingon. Häll med fördel såsen över biffarna så att den blandas med skyn.

Mandelpotatis i ugn 

800 g mandelpotatis

3–4 msk olivolja salt

färsk timjan

Rårörda lingon

5 dl lingon

2 dl strösocker

Mandelpotatis i ugn – Gör så här:

1. Värm ugnen till 200 grader. Skrubba och skölj potatisarna. Halvera stora potatisar och låt de små vara hela.

2. Häll olivoljan i en långpanna och lägg i potatisen. Strö över ett gott salt och några kvistar färsk timjan. Låt potatisarna stå i ugnen tills de börjar bli lite gyllenbruna och känns mjuka. Prova med en sticka, 20–30 minuter. Rör om emellanåt så att de inte fastnar på plåten.

3. Rårörda lingon: Blanda lingon och socker i en bunke och rör tills sockret har löst sig.

SE ÄVEN: Älgfärsbiffar med klyftpotatis och pepparrotslingon

Svampkrustader

Hur goda var svampkrustaderna man fick på finmiddagen när man var åtta? I dag gråter man av lycka om man får sprödbakade krustader med nyplockade gräddstuvade kantareller. Var sak har sin tid.

✤ 4 portioner

8 formar av metall eller aluminiumfolie,

ca 8 centimeter i diameter

Pajdeg

200 g kylskåpskallt smör

6 1/2 dl (400 g) lika delar vetemjöl och

grahamsmjöl eller enbart grahamsmjöl

1 äggula

1 nypa salt

Fyllning

5 dl förvälld svamp, t ex kantareller

1 liten gul lök

1 msk smör

1 dl portvin

2–3 dl vispgrädde

1 msk japansk soja, helst tamari

salt och peppar

1 dl riven ost, gärna lagrad emmentaler eller grevé

Gör så här:

1) Skär smöret i kuber och lägg ner dem tillsammans med resten av pajdegsingredienserna i en matberedare (tillsätt 2–3 msk vatten till en deg på enbart grahamsmjöl).

2) Kör snabbt ihop och forma degen till en boll. Degen kan också hastigt nypas ihop för hand. Slå in degbollen i plast och låt den vila i kylen i minst 1 timme.

3) Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen till en tjocklek på cirka 5 mm, tryck ut åtta degplattor med uppochnervänd kakform och fodra formarnas insidor noggrant med dem.

4) Förgrädda skalen i 6–8 minuter tills de fått en fin gyllengul färg. Låt svalna. Lossa pajskalen mycket varsamt från formarna.

5) Hacka svampen och löken till fyllningen och fräs hacket i smör tills svampens vätska har avdunstat.

6) Häll i portvinet (se upp, portvinet kan antändas – det kan gå snabbt!). Rör ner grädden och koka upp. Sänk värmen och låt blandningen koka tills den har en ganska fast konsistens. Smaka av med soja, salt och peppar.

7) Inför servering: värm ugnen till 225 grader (övervärme). Klicka i svampfyllningen i skalen och fördela den rivna osten över. Gratinera

krustaderna i överdelen av ugnen tills de fått fin färg, cirka 5 minuter. Håll koll på ugnen så att de inte blir brända! Servera direkt, gärna med en färggrann sallad.

Trattkantarellsoppa

En soppa ska vara mättad och rund, inte stabbig som havregrynsgröt. Det är inte så lätt att få till den där balansen mellan för tunn och för tjock. Den förtryckta deklarationsblanketten tycker jag är svår att fylla i, men min kantarellsoppa blir perfekt. Varför är vi som vi är?

✤ 4 små portioner

8–10 dl färska trattkantareller eller 2 dl torkade

2–3 schalottenlökar

smör till stekning

1/2–1 dl portvin

5 dl grönsaksbuljong

3 dl vispgrädde

1 msk japansk soja, helst tamari

salt och peppar

hackad persilja till garnering

Gör så här:

1) Blötlägg torkad svamp i minst 30 minuter men använd helst färsk.

2) Skala och hacka löken fint. Stek svampen på hög värme i lite smör så att vätskan kokar bort. Lägg i en smörklick, tillsätt löken och fräs alltsammans på fortsatt hög värme tills löken är genomskinlig.

3) Häll i portvinet (se upp, portvinet kan antändas – det kan gå snabbt!) och rör om. Tillsätt buljong, grädde och soja och rör om igen.

4) Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt sjuda i 10–15 minuter.

5) Mixa soppan och smaka av med salt och peppar och kanske lite mer portvin.

6) Strö persilja över soppan och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!