Foto: Björn Terring

Monika bjuder på mingel

Julen är som gjord för mingel med enkla smårätter och en mix av hemlagat och färdigköpt. Monika Ahlberg bjuder på läckra mingelrätter från sin nya bok Monikas jul.

Vita fynd till festminglet på VinVin.se

Dadlar med grönmögelost

Gott till glöggen eller drinken och väldigt trevligt som snapas.

12 dadlar

1 bit grönmögelost (cirka 150 g)

några droppar flytande honung

1. Snitta dadlarna på längden och kärna ur dem. Skär osten i 12 bitar.

2. Stoppa in en ostbit i varje dadel. Lägg en droppe flytande honung på varje ostbit och servera.

Ostbollar med pepparkakskross

Pepparkakor och grönmögelost är en förträfflig kombination! Roliga att servera som snapas.

1 bit grönmögelost (cirka 175 g)

1/2 paket philadelphiaost, (à 200 g)

1 msk flytande honung

cirka 15 pepparkakor

1. Blanda grönmögelost, philadelphiaost och honung till en smidig massa, gärna med en gaffel eller i en matberedare.

2. Lägg pepparkakorna i en plastpåse eller stor mortel och krossa till fina smulor.

3. Forma bollar av ostmassan och rulla dem i pepparkakssmulorna.

4. Servera på ett stort fat eller på den lilla snapasgaffeln.

Brietårta med frukt och nötter

3 stjärnanis

1 dl flytande honung

1 mindre brietårta eller en halva (ca 700 g)

100 g blandade nötter, till exempel pinjenötter, mandlar, valnötter

75 g blandad torkad frukt, till exempel aprikoser, fikon, tranbär, russin

1. Lägg stjärnanisen i honungen och låt dra i minst ett par timmar eller över natten.

2. Ställ in osten i 200 grader varm ugn i 7–8 minuter så att den mjuknar något.

3. Rosta nötterna i en torr, inte alltför het panna och hacka den torkade frukten. Blanda samman nötter och frukt.

4. Ta ut osten och fördela nötblandningen på den varma osten. Ringla över honungen med stjärnanisen. Färdigt att servera!

Krabba på tortillachips

En röra med krabbkött, finhackad chili och små gröna prickar av gräslök associerar direkt till julen. Vill man göra det väldigt enkelt för sig kan man ställa fram en vacker skål med röran och chipsen bredvid och låta gästerna göra jobbet.

10-15 bufféportioner

2 burkar krabbkött (à 170 g)

1 röd chilifrukt (spansk peppar)

cirka 10 strån gräslök

1 tsk färskpressad limesaft

1/2– 3/4 dl crème fraiche

Till servering:

cirka 40 tortillachips

1. Låt krabbköttet rinna av väl, annars blir röran rinnig efter ett tag.

2. Dela, kärna ur och finhacka chilin samt finhacka gräslöken. Lägg alltsammans i en skål och smaka av med limesaften.

3. Rör till sist ner crème fraichen, lite i taget och just bara så att det ”binder ihop” röran och färgerna är klara och fina.

4. Bred ut chipsen på ett stort fat eller en bricka. Lägg en klick krabbröra på varje chips eller ställ fram skålar med röra och chips och låt gästerna ta för sig.

Lax på rotfruktschips

1 dl crème fraiche

några kvistar dill, finhackade

50 g pepparrotsvisp

250 g färskrökt lax i mycket tunna skivor

till servering och garnering

cirka 30 rotfruktschips

finhackad dill

1. Blanda samman crème fraiche, dill och pepparrotsvisp, ställ kallt. Strimla laxen.

2. Bred ut chipsen på ett fat och fördela en rejäl klick pepparrotsröra och en liten hög strimlad lax på varje chips. Strö över finhackad dill och servera.

Foto: Björn Terring

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!