Adam Alsing tycker att mumma är mumma.
Adam Alsing tycker att mumma är mumma.

Modernt och traditionellt på julen hos Adam Alsing

Adam Alsing lägger extra omsorg på julmaten. Matintresset är stort. Och julen får gärna vara traditionell med lite moderna inslag. "Julskinkan och revbensspjällen brukar vara favoriter", säger han.

Efter en intensiv höst med direktsändningar i TV3 nästan varje dag tar matintresserade Adam Alsing det lugnare över jul. 

- Skinkan och revbensspjällen brukar vara favoriter. Jag gör

revbensspjäll med lite asiatisk touche som bryter av i smakerna lite.

Lagar ni maten själva?

- Alla bidrar med något så att inte en person står med hela matansvaret.

Själv kör jag det mesta av det varma, mamma har hand om Jansson, lax och en specialsallad. Syrran har det söta. Min ene brorsa står för senapen

och den andre med sprit.

Finns det något som du absolut inte äter på julbordet?

- Nja, jag gillar det mesta men jag försöker undvika potatisen. Inte för

att den är äcklig utan för att jag blir för mätt för fort om jag äter

den.

Finns det något som du lagar på något särskilt sätt och som inte får ändras?

- Griljeringen av skinkan gör jag på exakt samma sätt varje år. Sedan har

mamma en sallad på rödkål, valnötter och russin som jag tror att det

bara är hon och jag som äter men jag skulle bli grymt besviken om hon

inte hade den med sig. Den måste vara med!

Har ni några särskilda rutiner kring julmaten?

-

Ja, tiderna är nästintill huggna i sten. Första skinkan är alltid klar

vid 22:30-tiden den 23:e december. Jag provar då alltid en stor skiva

med en julöl och en nubbe till. Andra skinkan är klar till 12 på

julafton och vi äter julbordet 13-15. Dessutom så kommer tomten alltid

direkt efter Kalle. Förutom det är fritt....

Vad dricker du till julmaten?

- Det brukar bli en salig blandning av olika drycker. Julmust så klart,

gärna någon julöl, nubbe och gärna min favorit Hallands fläder och

ibland mumma. Om vi gör mumma så gör jag den enligt ett recept jag fick

av krögaren Erik Videgård en gång.

Hur gör man mumman?

- Ja, om jag minns rätt så tar man 6 cl madeira, 10 cl gin, 33

centiliterl porter, 50 centiliterl starköl, 33 centiliter sockerdricka

och en skvätt cognac. Man blandar lätt precis före servering. Och så har

man i lite riven muskot också, det blir toppengott!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!