Mjölkproduktionen hotad i landet

Den 1:a juni varje år är det Mjölkens dag, vilket firas över hela världen. En dag som instiftades av Food and Agriculture Organization (FAO) då mjölk anses vara det viktigaste livsmedlet för folkhälsan.

Mjölkkonsumtionen har minskat avsevärt sedan 80-talet. Detta sedan allt fler dricker läsk, öl och vatten. Dessutom har många mattrender där mjölk inte är en ingrediens blivit mer populära, skriver Arla. Mjölkbönderna har, i och med hårdare regler för mjölkproduktionen, även fått det svårare att framställa sin mjölk. Framför allt har det blivit dyrare och man kräver mer av bönderna angående miljöpåverkan och djurvälfärd.

Problemet med mjölkproduktionen i Sverige är större än vad många kan tro. Enligt Palle Borgström, ordförande LRF Mjölk, så bör politikerna nu ta tag i detta problem för att kunna hålla de mjölkbönder vi har i rullning. Han menar på att det är förkastligt att många svenska bönder försätts i konkurs då marginalerna på inkomsten är alldeles för låga.

Frågan är om vi vill kunna dricka den mjölk som produceras i landet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!