Matvarujättarna slutar sälja engångsgrillar – grundar sig på miljöskäl

Nu är det snart slut med engångsgrillar ute i butikerna. Efter att Coop och Ica tidigare i år meddelande att de kommer sluta sälja den traditionella engångsgrillen tar nu Willys, Hemköp och Tempo efter.

I ett pressmeddelande meddelar nu Axfood att deras kedjor kommer sluta sälja engångsgrillar och att de därmed kommer fasas ut ur sortimentet. Detta beslut gäller matvarukedjorna Willys, Hemköp, Tempo samt Axfood Snabbgross alla butiker. Beslutet grundar sig i första hand på miljöskäl. Engångsgrillar har varit hett debatterat sedan förra sommarens många bränder men också av miljöskäl då de består av aluminium och är mycket energikrävande att producera. Dessutom hamnar engångsgrillarna mycket sällan i metallåtervinningen, utan blir istället till skräp i naturen. De kan också i vissa fall utgöra en brandfara. I praktiken innebär beslutet att inga fler engångsgrillar kommer att köpas in från leverantör när befintligt lager är slut.

Foto: Axfood

– Engångsgrillarna är inte bra för miljön. Att vi nu tar bort dem beror dels på att de rimmar dåligt med vårt eget hållbarhetsarbete, men också att vi märkt att fler och fler konsumenter är tveksamma av samma skäl och i takt med att våra kunder blivit allt mer klimatmedvetna. De märker vi inte minst i våra sociala medier, säger Claes Salomonsson, Presschef på Axfood till Mitt Kök.

Läs också: Njut av grillat – med elgrill!

Axfoods butiker tar efter Coop och Ica

Tidigare under året meddelande även matvarukedjorna Ica och Coop att de kommer sluta sälja den traditionella engångsgrillen så fort deras nuvarande lager tar slut:

– Vi tycker inte att produkten är tillräckligt bra helt enkelt. När vi sålt dem som finns hos oss i butik nu kommer vi inte köpa fler, har Coops presschef Tobias Rydergren tidigare sagt till Dina Pengar.

Ica har även meddelat att de antagit en ny plaststrategi som både innebär att engångsartiklarna ska bort till 2020 och att alla förpackningar ska gå att återanvända 2022. År 2030 ska förpackningarna vara gjorda av återvunnen plast, alternativt helt fossilfri råvara.

”Vi behöver både minska den totala användningen av plast och se över vilken typ av plast vi använder. Det ställer krav på oss som företag att vara med och driva utveckling”, skriver Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör Ica Gruppen, i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!