Mat man blir snäll av

Det var en alldeles speciell känsla att äta Tareq Taylors mat häromdagen. (Recepten finns i senaste numret av Allt om mat red. an.)Vår redaktionssekreterare (på en tidning betyder det att hon bland annat har det övergripande praktiska ansvaret för tidningens produktion) Kris Johnson skulle ha åkt till Lund för att göra reportaget om Tareq den dagen, men han blev sjuk så resan fick skjutas upp. I stället fick vi recepten på mejl, så att Allt om Mat:s provkök kunde provlaga dem i förväg.

Jag hinner smaka på mycket, men inte allt, till vardags. Men nu kom Cissi Lundin i provköket och sa till speciellt. ”Du bara måste, det här är mat man blir snäll av.”

Hon såg att det var precis det jag behövde just då. Från hennes utsiktspunkt, bland grytorna och maten, såg hon mig bara jäkta runt från möte till möte. Klart jag måste få lite riktigt god mat, så att jag stannade upp, kom till ro lite grann. Och precis så fungerade det. Delvis för hennes omtanke förstås, snällhet ger snällhet. Men också för själva maten!

Köttet hade tillbringat 12 timmar på spisen, och det smälte verkligen i munnen. Minnen från barndomen, med dillkött, pepparrotskött, kalvköttsgrytor och andra långkok passerade revy. All den mat som varit både god och snäll, för kroppen och för själen. Och såsen, med sin mörka ton och syrligt fruktiga brytning. Den påminde om Italien, om solsken och semester. Och så potatismoset, lent och mjukt men också det med en udda brytning. Av chèvreost, visade det sig. En lite främmande fågel mitt i det bekanta. Enkelt men elegant. Jag bara njöt, och bad en stilla bön att Tareq snabbt skulle bli frisk, så att reportaget skulle hinna in till den tidning du nu läser. Och det blev han! Snart är det Alla hjärtans dag. Då ska jag laga den här maten till mina kära.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!