Foto: Ove Lindfors

Lussegott med saffran

Saffransbullar, tigerkaka med saffran och cookies i julens smak. Tre gyllene bakverk på saffran - julens krydda nummer ett.

JULCOOKIES

Cookies är väldigt lätta att baka och alltid lika uppskattade. Så här i jultid passar det utmärkt att smaksätta kakorna med vit choklad, nötter och apelsin.

Cirka 25 stycken

100 g vit choklad

50 g valnötter

1/2 g saffran

1 1/2 dl råsocker

75 g smör

rivet skal av 1/2 apelsin

1 ägg

1 tsk vaniljsocker

1 1/2 dl vetemjöl

2 1/2 dl havregryn

1 krm salt

1/2 tsk bakpulver

Gör så här:

1 Grovhacka chokladen och nötterna. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en del av sockret.

2 Blanda alla ingredienser utom chokladen och nötterna, det går enklast

i matberedaren. Knåda in chokladen och nötterna i kaksmeten.

3 Dela smeten i två delar och rulla dem till knubbiga rullar, cirka 4 centimeter tjocka och 12–15 centimeter långa. Slå in längderna i folie och låt dem ligga minst 1 1/2 timme i kylen.

4 Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram rullarna och skär dem i 1/2–1 centimeter tjocka skivor. Lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper, platta till dem lite.

5 Grädda kakorna i mitten av ugnen 10–12 minuter.

SAFFRANSBULLAR MED FRUKT

Knåda in torkad frukt i degen och göra en mandelfyllning med vintersmaker som apelsin och kanel.

40 stycken

Deg:

50 g jäst

100 g smör

5 dl mjölk

250 g kesella, 1%

1 g saffran

1 1/2 dl socker

3 dl hackad torkad frukt, t ex russin, katrinplommon, aprikoser

1/2 tsk salt

cirka 17 dl vetemjöl

Fyllning:

75 g rumsvarmt smör

100 g riven mandelmassa

rivet skal av 1 apelsin

2 tsk kanel

Till pensling:

1 ägg

flagad mandel

pärlsocker

Gör så här:

1 Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i degspadet.

2 Tillsätt kesella, saffran, socker, frukt, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.

3 Blanda ihop ingredienserna till fyllningen.

4 Ta upp degen på mjölat bord, knåda den lätt och dela i två delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka, cirka 25 x 50 centimeter stor.

5 Bred smöret över halva degen och vik över den ofyllda sidan. Skär degen tvärsöver i cirka 2 centimeter breda remsor. Dela remsorna på längden, men låt dem hänga ihop högst upp, som ett par byxor. Vrid dem och gör en lös knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under duk cirka 30 minuter.

6 Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över flagad mandel och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under duk.

TIGERKAKA PÅ NYTT SÄTT

En tigerkaka brukar falla de flesta i smaken. Till jul passar det med saffran, apelsin och mörk choklad.

1/2 g saffran

1 sockerbit

200 g rumsvarmt smör

2 1/2 dl strösocker

3 ägg

3 1/4 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1 1/2 tsk bakpulver

rivet skal av 1 apelsin

2 msk kakao

100 g grovhackad mörk choklad

1 msk vatten

Gör så här:

1 Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer 1 1/2 liter.

2 Stöt saffranet och sockerbiten i en mortel.

3 Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda ner i smeten.

4 Dela smeten i två delar. Smaksätt den ena med saffran och apelsinskal. Blanda i kakao, choklad och vatten i resten av smeten.

5 Bred ut den ljusa smeten i formen. Blanda slarvigt ner den mörka smeten i den ljusa.

6 Grädda kakan i nedre delen av ugnen 55-60 minuter. Känn med en

provsticka att den är genomgräddad. Låt kakan svalna något innan den

stjälps upp och låt den kallna under formen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!