Ljusglimtar i rödvinsmörkret

Systembolagets hantering av sortimentet är undermåligt. Det gör att flera viner på ett halvår har gått från att vara mer än prisvärda till att vara icke prisvärda. Med det finns också en del ljus i mörkret. Vinexperten Jan Holmström ser på utbudet av rödvin i Sverige.
Systembolagets röda sortiment
domineras stort av viner på exporterade franska druvsorter som cabernet, merlot, syrah och malbec. Italien som tidigare stått för friskhet börjar nu lida av den förenklade systembolagssmaken. Vi har tragglat oss igenom en mängd italienska viner som är sötfruktiga och hetsiga i början och sedan slutar torrt och bittert, och vinerna är till förvillelse lika. Tydligen finns det en väl utmejslad smak som Systembolagets testpanel alltid låter vinna.
Med så många
boxviner och flaskor med skruvkapsyl är antalet vin med korkdefekt riktigt lågt, men istället ser vi en massa viner som kroknar betänkligt. Vi antar att det beror på att Systemboalget inte fattat att vin är en kylvara. Idag står vinerna i otempererade lager och sedan på genomlysta varma hyllor i butikerna. Och de blir snabbt dåliga. Vore det inte dags att ta ansvar för sina varor? Hade det handlat om köttfärs och monopolet varit Ica-handlare hade de åtalats.
Resultatet av de
här missförhållandena är nedslående med ett stort antal flaskor som gått från mer än prisvärda till icke prisvärda på ett halvår.
Argentina:

Vi tycker oss se en tydlig kurs framåt i Argentina. Vinerna är mulliga och fruktiga men lyckas oftast behålla struktur och friskhet. Argentina är ett ljus i mörkret.
Australien:

Vinerna från "downunder" är ofta mycket välgjorda och om man tar sig bort från rena industri- och spekulationsviner finns det tendenser till både personligt och innovativt vinmakande.

Chile:

Det mesta i den chilenska portföljen är industrivin från stora företag. Det gör att vinerna lätt blir karikatyrer och smeker medhårs. Kul är det inte.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!