Lisa Lemke har tipsen som gör dig till ett grillproffs.
Lisa Lemke har tipsen som gör dig till ett grillproffs. Foto: Åsa Dahlgren

Lisa Lemkes bästa grilltips

I boken Till Grillat bjuder Lisa Lemke på allt du behöver för en guldkantad grillkväll: såser, marinader, sallader och lite sött. Här ger hon sina 5 bästa grilltips.

1) Anpassa grillningen efter hur mycket tid du har på dig. Är det en spontanmiddag satsar jag exempelvis på goda korvar av bra kvalitet och enklare tillbehör med bra råvaror som man inte behöver fixa så mycket med. Grillning av större köttdetaljer, hel fågel och så vidare, sparar jag till de tillfällen då jag har gott om tid på mig och kan planera lite mer.

2) Krydda i tid: Ju längre tid marinaden eller ruben har på sig att gå in i köttet desto bättre. Men spara saltet till precis innan grillning, om det inte gäller en kryddrub där salt ingår i blandningen. Glaze däremot penslar du på under tiden du grillar, gärna i flera omgångar.

3) Det är klokt att bunkra upp med lite goda tilltugg att knapra i väntan på att glöden ska bli riktigt fin. På så sätt blir det lättare att vänta ut glöden ordentligt så att den får en fin gråvit färg och är riktigt het.

4) Lägg ner smaksättare i glöden. Prova dig fram med rökspån, kvistar från fruktträd och bärbuskar eller örter. Tänk bara på att blötlägga dem noga innan. Prova även att ställa aluminiumformar fyllda med smakförstärkande vätska mellan glödbäddarna vid indirekt grillning. Öl, vin och fruktsaft, till exempel äppeljuice eller färskpressad apelsin- eller citronsaft kan ge en härlig karaktär åt det man grillar.

5) Ägna en kort stund åt att rengöra gallret när det fortfarande är lite varmt. Enklast gör du detta med hjälp av en rejäl borste avsedd för detta ändamål. Du kommer att tacka dig själv nästa gång det är dags att grilla, då det är mycket lättare att rengöra gallret när det är varmt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!