Helstekt lax i ugn med pecorinoost och gröna ärter.
Helstekt lax i ugn med pecorinoost och gröna ärter. Foto: Ulrika Pousette

Lax i ugn! Recept och guide till rätt temperatur och tid

Lax i ugn är enkelt och makalöst gott. För att lyckas få den sådär perfekt tillagad och saftig är det viktigt att laxen inte är för länge i ugnen. Här hittar du rätt tid, grader och innertemperatur - oavsett om du har färdig lax i bitar hemma eller en hel laxsida.

Lax i ugn (i bitar) - gör så här:

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Använder du fryst lax? Tina fisken innan du ska tillaga den. Lägg därefter de tinade eller färska laxbitarna (à 125 g) i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar.

3. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min till 52-55° innertemperatur.

Du kan också tillaga laxen på lägre temperatur, 125°, men under en längre tid. Det blir då ett  jämnare och saftigare resultat. Ytterkanterna och kärnan får nästan samma konsistens. 

Hel laxsida i ugn – gör så här:

1. Sätt ugnen på 180°.

2. Lägg den tinade eller färska laxsidan på en plåt. Krydda med salt och peppar.

3. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min till 56° innertemperatur.

För ett saftigare resultat bakas laxen utan salt mitt i ugnen i 100° ca 1 timma.

Ugnstemperaturen när man ska tillaga lax beror på hur man vill att slutresultatet ska bli. Tillagas laxen i lägre temperatur blir den saftig och genomkokt och passar att serveras kall på buffébordet. Tillagas laxen i högre temperatur får den en fin stekyta och en rå kärna.

Sås till lax

Vilken sås passar? Här är 10 goda såser som passar till lax.

Så filéar du lax:

Recept på lax i ugn:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!