Lär dig laga äkta mex-mat med Jonas Cramby

På sina resor i Mexiko och USA förälskade sig Jonas Cramby i den typiska matstilen. Men de tacos vi äter här hemma är inte i närheten av den riktiga mex-maten. Han fick lära sig laga den äkta maten med svenska råvaror.

Den svenska tacon har blivit en populär rätt, nu menar vissa att den till och med tillhör husmanskosten. Den har gått från trend till tradition. Tacos kan göras på många sätt, och kan även kallas texmex. Men är det verkligen mexikanskt mat?

- Texmex är en matstil vi hämtat från Texas. Den är stabbig och med ost, säger Jonas Cramby, krönikör, bloggare och taco-älskare.

- Texmex är nästan ett skällsord, säger Jonas som själv rest och ätit sig igenom hela taco-området, Mexiko, Texas och Kalifornien. Varje område har sin egen stil där Mexiko är ursprunget.

- Det är en helt annan stil där, det är deras vardag.

I Kalifornien har det utvecklats till en fräschare typ av mat "Fresh mix", helt utan ost men med grönsaker.

- I New Mexico och Santa Fee finns finare resturanger med den typiskt mexikanska maten. Det är finare upplagt och lite fine-dining med autentisk mexikansk inredning.

Jonas Cramby har själv ingen direkt favorit utan gillar alla tre typer. Han tycker att det är den perfekta maten, även att bjuda på.

- Man kan äta sig mätt, den är lätt att laga och förrätt fixar sig själv.

För att ta med sig matstilen hem från resorna var han tvungen att experimentera lite.

- Alla grönsaker finns inte här i Sverige, så jag fick testa lite med annat, berättar Jonas Cramby som gör en chili på physalis istället för en viss tomat, tomatillo.

- Funkar hur bra som helst.

Andra specialsaker är en tortillapress, och speciellt majsmjöl. För att hitta varor letar han i saluhallar och på specialistaffärer. Annars är grundsmakerna lime, chili och salt.

- Jag försöker skapa smakerna jag kände när jag var där. Det gäller att hitta balansen, men det är bara att pröva sig fram.

På sin blogg har han skrivit om texmexmaten i form av en texmexskola. Den har blivit väldigt populär bland hans läsare.

- Jag blev förvånad över hur många som lagade maten när jag la ut recept, och alla frågor.

Det började mejlas och ringas i Jonas telefon, och nästan bara på fredagar.

- Det kan vara "Hej jag står här på ICA och undrar vilken typ av kött jag ska köpa" eller "hur stora köttbitarna ska vara", och varje fredag. Det är väl då man vill ha texmex, säger Jonas.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!