Landshövding anmäler Systembolag

Landshövdingen Björn Eriksson har anmält Systembolaget till Konkurrensverket. Han menar att företaget missbrukar sin monopolställning genom att ha nationella kvoter för lokalt producerat öl.

"Varför i himmelens namn talar Systembolaget om nationella kvoter för lokalproducerat öl". Det skriver landshövdingen Björn Eriksson idag på Expressens debattsida och berättar att han nu anmäler Systembolaget till Konkurrensverket.

Det som får Eriksson att ta till så hårda metoder är det i hans tycke märkliga förfarandet med kvoter för försäljningen på Systembolaget, det innebär i klartext att om en produkt säljer för lite så tas den ur det ordinarie sortimentet. Detta har hänt för den östgötska ölen Runöl från Millingstorps gårdsbryggeri från och med april i år och det får Eriksson att se rött.

"Gör experimentet att Gränna inte skulle få sälja polkagrisar i sin egen kommun för att den nationella försäljningsvolymen inte nådde upp till något Stockholmsdirigerat rikttal." skriver Eriksson.

"Det här slår hårt mot ett litet familjeföretag på landsbygden, det vill säga precis den typ av företag regering och riksdag säger sig vilja värna om." fortsätter han. Eriksson hoppas nu på en skyndsam prioritering av anmälan till Konkurrensverket.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!