Laga supernyttig frukost på fyra sätt

TV-doktorn Åsa Vilbäck tipsar om fyra goda frukostar att kickstarta dagen med.

1. Snabbfrukosten

Matig wrap med tillbehör – perfekt för dig som har en stressig morgon. Den ger en superstart på dagen. Den kan förberedas kvällen före, eller fixas snabbt på morgonen. Den funkar att äta på tunnelbanan, i bilen eller vid skrivbordet.

1 person

1 stort tortillabröd eller ett tunnbröd

Cream cheese

1/2 skivad avokado

2 skivor gravlax eller rökt lax

En näve rucola

1 drickyoghurt med probiotika

1 valfri frukt

Gör så här:

1) Gör wrapröran/innehållet kvällen innan,

och lägg den i tortillabröd eller mjukt

tunnbröd på morgonen.

2) Skär gravlaxen i små bitar och blanda samman

med creme cheese. Bre ut röran över

brödet och lägg rucola och avokado över.

Rulla ihop.

3) Variera gärna innehållet, här är tre andra

förslag: färskost med örter, skivad avokado

med salt och peppar. Tonfisk, rucola, hackad

tomat, svartpeppar. Smaksatt keso, paprika

och rucola

4) Ät med drickyoghurt med probiotika, en

frukt och te/kaffe om du dricker det.

3. Grötfrukosten

Mättande grötfrukost – för dig som har svårt att hålla vikten stabil, eller vill gå ned i vikt är det bästa tipset att absolut alltid äta frukost. Ju mer du äter tidigt på dagen, desto bättre kontroll får du över resten av dagen.

1 person

1 dl havregryn

2 dl vatten

1 nypa salt

Kanel

2 matskedar hackade hasselnötter

1 matsked krossade linfrön eller andra frön

3 matskedar frysta eller färska bär

1 ägg

Te/kaffe

Gör så här:

1) Börja med att sätta ägget på kokning.

2) Koka sedan gröten enligt anvisning på

förpackningen. Testa gärna andra gryn

och flingor, till exempel rågflingor,

mannagryn, grahamsgryn eller fyrkorn.

3) Blanda antingen i nötter, frön och bär

före kokning eller strö över när gröten

är klar. Jordgubbar, björnbär, blåbär

och hallon passar bra till gröt.

4) Pudra med kanel. Servera gröten med

mjölk. Ät det kokta ägget till, drick

kaffe eller te.

4. Familjefrukosten

Fruktsallad och müsli – Fruktsallad med mjölk, fil eller yoghurt och

egenblandad müsli. Du kan också testa soja- eller havrebaserade varianter. Sylt och marmelad till är en bra källa på vitaminer och fytokemikalier.

4 personer

Fruktsallad (se recept)

Müsli (Se recept)

8 dl mjölk, fil eller yoghurt

4-8 skivor grovt bröd

Leverpastej på tub

8-16 skivor gurka

Eventuellt sylt

Te/kaffe

Fruktsallad:

2 apelsiner

2 bananer

1 äpple

1 päron

2 nävar vindruvor

3 kiwi

Gör så här:

1) Skär alla frukter till fruktsalladen, det kan med fördel

göras kvällen innan. Exempelvis kan du göra

en tillräckligt stor fruktsallad kvällen innan, som

räcker såväl till efterrätt efter middagen som till

frukosten dagen efter. Vill du använda andra frukter

så går det lika bra.

2) Lägg eventuellt till bär, russin eller hackade fikon,

myntablad eller citronmeliss innan ni ska äta

fruktsalladen.

Müsli:

Fritt val av sädesslag (se förslag)

Fritt val av nötter/fröer/mandel

Fritt val av torkade bär och frukter

Gör så här:

1) Blanda en müslibas av så många ingredienser

som möjligt, till exempel: havre, vete, korn, råg,

boveteflingor, dinkelflingor, dinkelpuffar, amarant,

havrekli.

2) Tillsätt därefter torkad frukt och bär efter smak.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!