Foto: Colourbox.

Kritik mot gårdsnej

Alholholutredningens nej till gårdsförsäljning av vin får kritik från flera håll. LRF menar att förbudet mot försäljning hindrar landsbygdens utveckling och Sveriges bryggerier håller med.

Idag presenterades alkoholutredningen till folkhälsominister Maria Larsson. Utredningen öppnar inte för gårdsförsäljning av vin och sprit vilket Sveriges vinproducenter hade hoppats på och det beslutet kritiseras nu av Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

– Det är olyckligt att utredningen inte föreslår att små producenter ska få sälja vin och öl på gården där det produceras, säger Eva Karin Hempel, ordförande i LRF:s företagarutskott.
Enligt reglerna
som gäller idag är det inte möjligt för en vinproducent i Sverige att få arrangera en vinprovning om det inte finns en restaurang i anslutning till gården. Och reglerna verkar inte förändras om regeringen följer utredningens förslag.

LRF menar att utredningens förslag är dåligt och pekar på tre viktiga poänger med att tillåta gårdsförsäljning.

– Vi tror att gårdsförsäljning skulle bidra både till en ansvarsfull alkoholpolitik, ge mer intäkter till landsbygden, öka landsbygdsturismen och skapa nya arbetstillfällen, säger Eva Karin Hempel.Även organisationen
Sverige Bryggerier kritiserar förslaget.

- Att det fortsatt blir förbjudet att sälja alkohol direkt vid tillverkningsplatsen, som svenska bryggerier eller svenska vingårdar är förstås svårt att förstå. Vi lever i en global värld, där både öl, vin och sprit forslas kors och tvärs över gränsen med politikernas goda minne. Då kan knappast den försiktiga försäljning som sker på gårdar eller vid bryggerier anses vara varken stötande eller en utmaning mot Systembolagets monopol, säger Cecilia Giertta, vd på Sveriges Bryggerier.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!