Klimatmöte runt köksbordet

Klimatmötet i Köpenhamn gick som det gick, nu är det dags för oss alla att sätta oss vid köksbordet och hålla ett eget klimatmöte inför det nya året!

Här är fyra tips på punkter för dagordningen:

• Storhandla eller småhandla? Är veckohandling på stormarknad med storbilen så smart egentligen? Ny forskning visar att storhandling leder till mycket svinn. Varje svensk slänger 100 kilo fullt ätbar mat i soporna varje år, enligt Institutet för Livsmedel och Bioteknik. Svinnet är ännu större om man ser från åkern till konsumenten, hälften av all mat som odlas kasseras – hos bonden, i affären eller hos konsumenten.

Med tanke på att livsmedelssektorn står för mellan en fjärdedel och en tredjedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser finns här stora vinster att göra!

• Gå eller ta bilen till aff ären? Den som undviker importerade matvaror från andra världsdelar och samtidigt tar bilen för att köpa middagen gör en sorglig felkalkyl. Att handla tio kilo mat som ska transporteras hem i en bil som väger 800 kilo leder till oerhört mycket större utsläpp per enhet mat än vad exempelvis frakten med lastbåt från Asien till Sverige gjorde.

• Kött eller inte kött? FN:s jordbruksorganisation FAO har räknat ut att om man ser till de klimateff ekter avskogning och foderproduktion orsakar står världens totala köttproduktion för 18 procent av de växthusgaser som orsakas av människan. Köttkonsumtionen i Sverige har ökat med närmare 50 procent sedan 1990 – även här

fi nns alltså stora klimatvinster att göra. Gör minst varannan dag 2010 till en köttfri dag, och upptäck att det blir roligare och mer variation på maten på kuppen!

• För de mest ambitiösa: Påverka omgivningen! 10–20 procent av skolmaten kastas. Butikerna slänger ungefär lika mycket. Tipsa alla du kan – på personalmatsalen, i kommunhuset – om att matavfall kan bli värdefull biogas. Enligt Svenska Gasföreningen har matavfall potentialen att bidra med bränsle för en miljon bilar som kör 1 500 mil per år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!