Kicki Norman, matälskande journalist och författare.
Kicki Norman, matälskande journalist och författare.

Kickis helgfavvo: tjälknöl på älg

Vänhäng över västerbottenpaj och etiopisk kycklinggryta på fredag. Tjälknöl på älg på söndag. Vi pratar helgmat med författaren, journalisten och gourmanden Kicki Norman.

Vilken mattyp är du? 

- Jag ÄR en mattyp. Jag  tänker mycket på mat och funderar gärna över vad jag ska äta härnäst,  till helgen, eller på resan. Samtidigt är jag bra på att improvisera och  känna efter i stunden. Salami med räkor, gurka och ostkuber kan vara en  middag för mig, om det är vad jag är sugen på. 

 Vad äter du helst på helgen?

- Kött är alltid gott. Tjälknöl på älg är en favorit hemma hos oss, även  om vår gasugn inte går att ställa in på tillräckligt låg värme så vi  måste stötta upp luckan med ett decilitermått för att inte torka  älgsteken. Min västerbottniske pappa jagar, så när jag var liten trodde  jag att allt kött kom från älg. Jag visste inte hur bra jag hade det. 

 Fredagar? 

- Då  bjuder vi hem vänner! Vi kör gärna multikulti och börjar med en  västerbottensostpaj med Kalix-löjrom, finhackad rödlök och gräddfil.  Sedan äter vi den etiopiska kycklinggrytan Doro Wat. Injerabröden bakade  på teff har vi tiggt till oss från restaurang Ethiostar (Saltmätarg.  19A), som enligt ryktet flyger in dem från Addis Abeba. Vi går all-in  på vinet också och avslutar med grappa- och likörbuffé till kaffet. 

 Lördagar? - Efter fredagens excesser blir lördagen soffdag. Till lunch äter vi  veckans rester, som kålpudding eller spagetti och köttfärssås. Middagen  äter vi på restaurang Etthundraett (B Jarlsg 101), som gör ett farligt  gott tryffelpotatismos och har en säker vinlista. 

 Bästa snabba snacksen? - Popcorn funkar alltid, helst kastrullpoppade.

 Favvomat framför tv:n? - Mat som går att äta utan att titta på, alltså inga konstnärligt  monterade snittar med balanserade grässtrån utan hellre älgfärsbiffar.

 Bästa vinet/drinken just nu? - Kom just hem från USA och har druckit mitt livs första Margarita, som  är en utmärkt måltidsdryck. Jag sörjer att jag inte har upptäckt det  tidigare. Sedan är jag väldigt förtjust i både Bonterra- och  Coppola-viner.

 Vad har du för relation till fredagsmys? - Då jag nästan alltid jobbar söndagar, blir fredagen den sociala dagen och så tar jag det lugnt på lördagen istället.

 Tre bästa tipsen för helgmyset?

- Lär dig känna efter vad du vill äta och ät just det. Umgås med  människor som ger dig energi och idéer. Snåla inte med maten –avstå  från en ny pryl istället, för även om mat är förgängligt ger  matupplevelser de bästa minnena!

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!